Филм „Земља меда“ међу „Седам величанствених“

Пројекцијом вишеструког победника овогодишњег фестивала „Санденс“, остварењем „Земља меда“, 9. априла у Комбанк дворани биће отворен Фестивал европског дугометражног документарног филма „Седам величанствених“.

У оквиру ове јединствене антологије модерног документарног филма биће приказан стоти филм. Част да буде јубиларни, величанствени документарац припала је остварењу Мостови времена, својеврсном манифесту документаризма и похвали неким од највећих мајстора поетског филмског израза.

Мостови времена су заједничко остварење летонске редитељке Кристине Бриеде и посвећеног литванског документаристе Аудријуса Стониса, који већ по четврти пут долази у Београд као један од врхунских европских аутора.

Београдска публика ће моћи да ужива у остварењима још двоје највећих светских аутора модерног документаризма, Хеди Хонигман и Николауса Гејрхалтера.

Хеди Хонигман, чији је фасцинантни Заборав 2009. био један од „Седам величанствених“, овога пута је своју стваралачку енергију усмерила на причу једноставног наслова Пријатељ, о бићима чија интелигенција, вештина, љубав и оданост прелазе границе свих очекивања.

Аустријски прослављени документариста, Николаус Гејрхалтер, у свом особеном стилу, направио је спектакуларни визуелни документ Земља чија је премијера била на фестивалу у Берлину, о планети на којој свакога дана људи као „најодлучнији геолошки фактор нашег времена“ померају брда и планине, драстично мењајући лице Земље.

Београдска публика која има посебан однос према финском документарцу, моћи ће да види и једно изузетно остварење са севера Европе.

Филм Атос и Амин је већ почетком ове године обележио документаристичку сцену Европе и отворио неколико водећих фестивала.

Очаравајући документарац, разиграног ауторског поступка који, говорећи о магији детињства, сведочи о драматичном судару доминантних култура у савременом свету.

Победник великог фестивала у Лајпцигу, италијански ангажовани документарац, Имала сам сан, је посвета борби за позицију и права жена која је интензивно присутна у различитим сферама живота у Европи у последњих неколико година и импресивни десетогодишњи пројекат у коме ауторка креира својеврсно кинематичко огледало.

Вероватно најексклузивније остварење је Шта Вала хоће, које такође долази са Берлинског фестивала, прича причу о неукротивој тинејџерки у којој побуна и бес прете да се сваког тренутка претворе у ерупцију вулкана док пролази сурову обуку за специјалну полицију у палестинском гету.

За публику је припремљено и неочекивано изненађење. Први пут ће бити приређене две додатне специјалне пројекције – Синема Комунисто и Друга страна свега Миле Турајлић која је управо овим филмовима, а посебно освајањем главне награде на најзначајнијем европском фестивалу ИДФА у Амстердаму, значајно утицала на промену статуса српског документарног филма у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво