Почела борба за Златног медведа

У Берлину је почео најзначајнији међународни филмски фестивал у зимској сезони. У наредних десет дана, представиће 400 светских и европских премијера међу којима је и филм „Шавови“, српског редитеља Мирослава Терзића.

Врата 69. Берлинала на Потсдамер плацу отворили су Љубазни странци, данске редитељке Лоне Шерфиг, помало патетична бајколика социјална драма смештена у Њујорк о преживљавању, насиљу у породици и људима који се љубављу и добротом боре да преживе у временима све веће несигурности.

То је један од 17. филмова који се такмиче за награду Златни медвед. У складу са покретом „И ја такође“ (#MeToo) покренутим прошле године, али и европском иницијативом за родну равноправност, чак седам жена редитеља је у главном такмичарском програму међу којима је и Немица Ангела Шанелек, која је немачко-српску копродукцију Био сам код куће, али снимила уз подршку Филмског центра Србије. На челу жирија такође је жена, француска глумица Жилијет Бинош.

„То је добар корак напред јер пре десет година није било тако. Нису изабране жене редитељи, него добри филмови. Прихватамо све срцем, суштински прихватамо и то је добар знак“, истиче Жилијет Бинош.

Српска кинематографија је веома присутна на Берлиналу – представља се са Шавовима, мелодрамом Мирослава Терзића о несталим бебама, која ће бити приказана у званичном фестивалском програму „Панорама“.

Глумац Милан Марић део је поставе програма Европске звезде у успону, а редитељ Иван Марковић заједно са Кинезом Линфенгом Вуом у програму „Форум“ представља филм Од сутра почињем да...

Филмски центар Србије и ове године промовише рецентну домаћу продукцију на угледном фестивалском маркету. За потенцијалне иностране дистрибутере биће уприличене пројекције филмова Краљ Петар Први и Јужни ветар.

Остали аутори: Сандра Перовић
број коментара 0 Пошаљи коментар