Горан Паскаљевић о новом филму „Упркос магли“

Редитељ Горан Паскаљевић недавно је у Италији завршио снимање филма „Упркос магли“ инспирисаног раном приповетком Филипа Давида. У Београду борави са својим сарадником Ђузепеом Еусебијом. Опширан разговор са Гораном Паскаљевићем и ексклузивне одломке из новог филма могу да се виде вечерас у 21.45 на РТС 2, у емисији „Културни центар“.

Тема избеглица је највећа светска тема и много је филмова снимљено и тек ће бити снимљено на ту тему, рекао је за РТС редитељ Горан Паскаљевић.

„Међутим, пронашао сам један посебан угао да направим интимистички филм на ту тему и мислим да ће бити освежење“, каже о Паскаљевић о филму Упркос магли који је снимљен у италијанско-српско-македонској копродукцији.

Италијански неореализам је највише утицао на Паскљевића у младости и да се уопште определи да се бави филмом.

„Мало сам био уплашен када сам дошао да радим филм у тој великој кинематографији. Продуценти су погледали филм и РАИ је видео филм и реакције су одличне и сви кажу – невероватно, ово је прави италијански филм“, рекао је српски редитељ.

Каже да је данас све мање емоција на филму, а све више атракција разних врста.

„Међутим, ја сматрам да је суштинска уметност бавити се људским бићем и његовом интимом на коју утиче и политика и простор у коме живи, али основно је оно шта се са њима унутра догађа“, истакао је Паскаљевић.

Косценариста и помоћник редитеља Ђузепе Еусебио каже да је филм Упркос магли у почетку није био замишљен као политички, али да је то постао, јер је одговорио на нека питања, као што су – шта бисте урадили да сте на месту ове жене или овог човека који сретну мало дете на улици и да ли ћете му помоћи или ћете га игнорисати.

„Дакле, овај филм је прерастао у политички. Интересантан је и зато што приказује како сви људи и оно што они раде у животу, па и њихови најмањи свакодневни избори могу много тога променити“, истиче Еусебио.

број коментара 0 Пошаљи коментар