Кућа Катића на путу ка некадашњем сјају

Судбину породице Катић, с краја 19. века, гледаоци РТС-а прате недељом на Првом програму. „Корени“ Добрице Ћосића изазвали су велику пажњу и интересовање за причу из Прерова, имагинарног села у трстеничком крају, крај Мораве. Ликове и места из серије упућени повезују са његовом родним Дреновом и непосредним окружењем.

У самом центру Трстеника, у 19. веку живела је породица Катић, о чијем богатству и друштвеном статусу сведочи кућа која је од 1950. под заштитом државе.

„Два симетрична доксата који су јединствен пример у архитектури. Требало је да илуструју богатство и моћ њеног тадашњег власника Стевана Катића. Стеван Катић је био чувени трстенички трговац и учесник на Светоандрејској скупштини. Он је један од људи који су кнеза Милоша Обреновића поставили поново на власт“, каже историчарка Јелена Вукчевић.

Син Петар био је посланик у Народној скупштини, наставио је породични посао и увећао иметак.

О богатству породице Катић свакако сведочи и податак да је с краја 19. века имала централно грејање. Ту је и ложиште у коме је слуга Аћимов, Никола, можда ложио ватру и загревао просторије.

„Постоје свакако сличности, по Добричиној мајчиној линији су ти Катићи које је он узео као своје литерарне јунаке. Ја сам дубоко убеђен да су његови ликови заиста имагинарни и универзални. Нисам сигуран колико ова кућа Катића има директне везе, али свакако има неке везе у некој историјској аналогији“, наводи књижевник Верољуб Вукашиновић.

Тола, Ђорђе, Симка, главни јунаци саге о Катићима, можда су се само другачије звали у стварном животу.

„Повезујем и ликове и главне личности и споредне личности у том роману, то су све наши сељаци и наши људи овде који су били део живота мог стрица Добрице“, каже Аца Ћосић, братанац Добрице Ћосића.

Некако у исто време, роман објављен давне 1954. и кућа у којој су се доносиле важне политичке и животне одлуке постали су актуелни. Књижевно дело екранизацијом, а вредно архитектонско здање променом власника.

„Намера је да се прво изради пројектна документација за рестаурацију и да се уђе у пројекат рестаурације саме куће како би се сачували и културно, а и грађевинско наслеђе које нам је остављено", објашњава Немања Раденковић, власник куће Катића.

Идеја је да се само здање уступи Општини Трстеник и адаптира у Музеј, чиме би као и само дело сачувало непролазну вредност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво