Пројекција „Капетана“ у Југословенској кинотеци

Награђиван филм „Капетан“ биће премијерно приказан на фестивалу „Слободна зона“ у Југословенској кинотеци 9. новембра у 20.30. Филм је снимљен по истинитој причи о деветнаестогодишњем немачком војнику Вилу Херолду, који је у последњим недељама Другог светског рата као дезертер пронашао нацистичку униформу и постао монструм од којих је бежао.

Роберт Швентке, публици најпознатији по филмовима из серијала Другачија (The Divergent), План лета, Ред је из Холивуда прешао у Немачку да би снимио филм који је припремао 12 година.

„Више од 70 година након ових догађаја, бруталност и језа Другог светског рата још запрепашћују људе. Почињено насиље се чини ненормалним, психопатско и ужасно. Али, страва је питање морала, не аналитички концепт. Како бисмо објаснили понашање Вила Херолда, морамо да разумемо свет у којем је живео. Без моралних питања, да тако кажем, да видимо и осећамо све што је он осећао и видео. Публика мора да доживи Херолдову историјску, психолошку и социјалну стварност директну, унутрашњу, емоционалну“, објашњава Швентке.

„Причу не причам са спољашње стране, већ управо из унутрашње. Доживећемо Херолдов
спољашњи свет из његовог личног угла“, истиче редитељ.

Наш циљ није да оправдамо или опростимо Херолдове поступке или још горе да укључимо морални компас, већ да схватимо оквир у којем је било могуће да почини овакве ствари. 

Херолдова лична перцепција одређених историјских догађаја даје нам увид у универзалну истину о понашању људи у ратовима - прошлим и садашњим.

„Зашто да испричам ову причу? Речима Арно Шмита: ‘Кроз прошлост ми схватамо садашњост, а садашњост нас припрема за будућност.' Психолошки гледано, становници Трећег Рајха били су нормални људи као у сваком другом друштву и другим периодима. Профил починиоца је представљао пресек нормалног друштва и неодређене групе људи који нису одолели изазову, како је Гунтер Андерс рекао ‘некажњиве нехуманост'. Они су ми. Ми смо они. Прошлост је сада“, наводи Швентке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво