Ћосићеви „Корени“ од недеље на РТС-у

На програм РТС-а стиже нова играна драмска серија. У недељу, 21. октобра, емитујемо прву епизоду серије „Корени“, насталу по истоименом антологијском роману Добрице Ћосића. За серију влада велико интересовање, а њена екипа и прва епизода данас су представљени. Пре тога, минутом ћутања одата је почаст преминулој глумици Милени Дравић.

Корени су почетак велике саге Добрице Ћосића у чијем средишту су породице Катић и Дачић и на чије судбине утичу национални, политички, социјални и морални ломови.

Корени доносе причу о раслојеној богатој сељачкој породици Катић у последњим деценијама 19. века. Ово значајно штиво, награђено НИН-овом наградом, први пут добија телевизијски формат.

„Направили смо нешто што је савремено, хајде можда је прејака реч, модерно, нешто што може да комуницира са данашњом публиком и надамо се да ће публика уживати“, истиче редитељ Иван Живковић.

„Ово јесте прича о породици из које настају тако чудне, необичне, интензивне емоције и односи, који су наравно везани за оно време, али када погледају људи ту серију видеће да се то време, у ствари, не мења“, објашњава глумац и продуцент Горан Шушљик.

Серија у костиму, фотографији, музици и осталим сегментима дочарава дух породице и српског села тог времена, а упечатљиве карактере доноси изузетна екипа глумаца међу којима су Игор Ђорђевић, Слобода Мићаловић, Ненад Јездић, Радован Вујовић, Дара Џокић.

Неумољивог оца фамилије, радикала Аћима Катића тумачи Жарко Лаушевић – ексклузивно из Њујорка за РТС: „Мислим да се ради о једном озбиљном пројеку који ће оставити трага, ти односи су врло актуелни и данас“.

„Екранизација Ћосићевих 'Корена' је свакако један од капиталних пројеката РТС-а и један од капиталних пројеката културе јер Ћосићево дело није имало телевизијске формате, чак ни филмске. Једино његово филмско остварење су давни филм 'Далеко је сунце'. То ће привући нову публику и омогућити један драгоцен сусрет са делом Добрице Ћосића“, сматра Небојша Брадић, главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС-а.

Серија Корени, у продукцији РТС-а и извршној продукцији „Ај ту ај“, има 10 епизода и биће емитована недељом после Дневника.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи