Почео 25. Фестивал европског филма „Палић“

Драмски писац и академик Душан Ковачевић отворио је на Летњој позорници на Палићу 25. Фестивал европског филма примивши том приликом, као нови председник Савета фестивала, акт о његовом оснивању из руку досадашње председнице Мире Бањац.

Ковачевић је рекао да је изузетна част што је примио ту обавезу од своје драге глумице и пријатељице којој је уручио први сребрењак поводом јубилеја Палићког фестивала.

Оценио је да Фестивал европског филма „Палић“ из године у годину постаје све успешнији, већи и популарнији и нагласио да се нада да ће успешно наследити Миру, „која му је већ открила неке тајне“.

Мира Бањац је захвалила драгој, васпитаној и милој публици, љубитељима уметности и пожелела новом председнику Савета срећу и ветар у леђа, нагласивши да је реч о човеку који је одавно задужио и филмску и позоришну уметност и који ће сада бити кичма Палићког фестивала.

Публику, која је испунила Летњу позорницу, поздравио је и председник Владе Војводине Игор Мировић који је рекао да ће се трудити и борити да очувају дугу и лепу традицију Палићког фестивала и обећао да ће покрајинска влада у будуће више помагати манифестацију која то заслужује.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан пожелео је добродошлицу у град Данила Киша, Стевана Раичковића, Александра Лифке, Дежеа Костолањија, где се различите религије, нације и културе преплићу и у коме култура има само један језик, језик магије.

Лабан је истакао да Фестивал европског филма већ 25 година представља једну од кључних тачака у промоцији Суботице и Војводине, плакат успеха који чини Суботицу видљивијом у свету и као посебну вредност треба га неговати и поштовати.

Рекао је да је Палићки фестивал институција која повезује најбоље из Србије са најуспешнијим из Европе, подсетивши на велика имена која су претходне две деценије прошетала Палићем.

На отварању је приказан колаж фотографија из фестивалског албума, представљен је интернационални жири који ће у оквиру Главног такмичарског програма доделити награде Златни торањ за најбољи филм и Палићки торањ за најбољу режију, као и ФЕДЕОРА жири и ФИПРЕСЦИ жири.

Селектори Ненад Дукић и Мирослав Могоровић дочекали су на Летњој позорници немачког редитеља Волфрама Фишера чији филм Styx отвара Главни такмичарски програм.

Дукић је рекао да ове године филмски аутори у већој мери осећају потребу да говоре о горућим проблемима Европе и света – од социјалне кризе до кризе либералног капитализма, а једна од доминантних тема је и мигрантска криза о којој говори и Фишеров филм.

На отварању је приказан филм Срећан као Лазаро Алис Рочвочер, а до 20. јула публика ће имати прилику да погледа више од 100 остварења у 12 селекција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво