Почео „Шпански метар“

Фестивал филмова шпанског говорног подручја, 11. „Шпански метар“, почеће данас у Музеју Југословенске кинотеке циклусом „Почасна награда Гоја“.

Током три вечери публика ће моћи да погледа филмове у којима је бриљирала Мариса Паредес, овогодишња добитница почасне награде Шпанске академије за филм и уметност.

На програму ће бити Ђавоља кичма – Гиљерма дел Тора, Цвет моје тајне и Све о мојој мајци – Педра Алмодовара, Дивља деца – Карлоса Молинера, Хладно сунце зими – Пабла Мала и Пуковнику нема ко да пише – Артура Рипстајна.

Програм фестивала, који ће обухватити 21 филм из Шпаније, Аргентине, Мексика, Перуа и Венецуеле, наставиће се у Дому омладине Београда, где ће 23. и 24. маја бити представљен циклус „Женски угао“.

Тај циклус саставни је део редовног програма Института „Сервантес“ и одраз жеље да се истакне специфичност женске визуре у различитим областима шпанске филмске продукције.

На репертоару ће бити Млада – Пауле Ортис, Шта све мораш да урадиш да би био нормалан – Летисије Долере, Марија Молинер. Ширење речи – Вики Калавије и Мигел и Вилијам – Инес Парис, као и селекција краткометражних остварења „Рајот герлс: Шпањолке на кратком метру“.

Циклус премијерних пројекција под називом „Савремени филм“ 25. маја у Дворани Културног центра Београда отвориће филм Ноћ у којој је моја мајка убила мог оца – Инес Парис, која ће бити и гошћа фестивала.

Парисова ће након пројекције разговарати са публиком о својим остварењима, шпанској кинематографији, положају жена на филмској сцени.

„Савремени филм“ ће обухватити још девет премијера – Шоурум – Фернанда Молнара, Превртљиви сјај – Агуста Виљаронге, Обесправљени – Робара Калсадиља, Невидљива рука – Давида Масијана, Стари пријатељи – Фернанда Виљарана, 10.000 км – Карлоса Маркеса – Марсета, Iluzijed.o.o – Роберта Гиролта, Спајања – Игнасија Вилара.

Фестивал ће затворити романтични мјузикл Луди од љубави, Франка Переса – Гарланда.

Улазнице коштају 200 динара за пројекције у Музеју Кинотеке и Дому омладине и 300 динара за Дворану КЦБ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво