Рестаурирани „Маратонци“ поново на великом платну

Да поново ради биоскоп када је реч о култном српском филму „Маратонци трче почасни круг“ потврдиће премијера рестауриране верзије остварења у оквиру програма „ВИП Кинотека“. Једна од звезда филма ауторског тандема Шијан-Ковачевић, Јелисавета Сека Саблић, тим поводом говорила је за РТС.

Стари Маратонци у новом руху, у високом квалитету слике и тона, како и доликује бриљантној црнохуморној комедији за сва времена снимљеној 1982. у продукцији „Центар филма“. Ово је четвртри у низу обновљених остварења у амбициозном подухвату Југословенске кинотеке.

„Видим да је ту селекција заиста тачна као швајцарски сат. Ако не могу сви да се дигитално ураде и да се спасу, онда да бар ти неки бриљантни филмови да остану за вечита времена“, каже легендарна глумица.

Комични цитати и дијалози из филма Маратонци трче почасни круг, који покривају многе аспекте друштва, постале незаобилазне духовите опаске.

„Толико та прича припада нама и то млади људи осете фантастично, тако да сам ја највише поносна на то што тај филм увек припада младима, увек припада следећој генерацији“, истиче Саблићева.

За антологијску улогу једног од омиљених ликова пијанисткиње Кристине, Јелисавета Сека Саблић освојила је Златну арену у Пули.

„Врло сам сигурно ушла у тај филм. Шијан је толико близак глумцима на неки свој специфичан начин. Он је рекао кључну реченицу да би волео да то буде нешто у маниру 'Атељеа 212' како смо ми играли. То је било све моје окружење, ја сам се осећала као риба у води“, присећа се глумица.

Премијера рестаурираних Маратонаца, у присуству ауторске екипе биће одржана у петак у Југословенској кинотеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво