Од 28. марта до 1. априла 65. Мартовски фестивал

Надовезујући се на вишегодишњи успешни концепт стварања услова за производњу домаћих документарних, краткометражних играних, анимираних и експерименталних филмова Филмског центра Србије, Мартовски фестивал биће 65. пут одржан од 28. марта до 1. априла 2018. године. Радио-телевизија Србије је и овога пута медијски партнер једног од најдуговечнијих европских филмских фестивала.

Мартовски фестивал, то јест Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, своје јубиларно издање дочекује у тренутку највећег досадашњег успеха српског документарног филма – главне награде за филм Миле Турајлић у Амстердаму.

Ове године за такмичарску селекцију пријављен је рекордан број домаћих и иностраних филмова скоро 4.000. Мартовски фестивал расте, не само у броју пријављених филмова и броју дана трајања (ове године је пет фестивалских дана), већ и у броју гостију, програмских целина и пратећих програма, те, што је и најважније, домаћем и међународном значају и интересовању стручне јавности и широке публике.

Респектабилна екипа селектора, врсних домаћих филмских професионалаца (редитељи Иван Стефановић и Маша Нешковић, продуценти Јована Николић и Ива Племић Дивјак, аниматорка Ива Ћирић, монтажер Ненад Поповић и филмска ауторка Марта Попивода) изабрала је укупно 80 филмова који ће се борити за гран-при фестивала, у појединачним катагоријама, али и за значајну подршку од 2.000 евра у динарској противвредности, која иде уз награду, као и за четири струковне награде – за најбољу режију, камеру, монтажу и дизајн звука/музику.

Такмичарски програм 65. Мартовског фестивала биће ускоро објављен.

Фестивал ће отворити једно од најпријатнијих изнеђења овогодишње продукције, домаћи документарни филм Tierra Utopia редитељке Јелене Столице о савременој утопији – малом шпанском граду где је градоначелник експроприсао земљу богатих аристокарата и започео социјални експеримент заједничког живота свих становника. У времену кризе глобалног капитализма, овај узбудљив филм поставља питање да ли нам је свима утопија потребна и да ли је она уопште могућа.

Осим овог остварења, у склопу специјалних вечерњих пројекција биће приказани напети историјски документарни трилер Милоша Шкундрића Дуго путовање у рат, драматизована прича о почетку Првог светског рата.

Најзначајнија аустријска редитељка данашњице, Рут Бекерман, биће представљена ретроспективом радова. Публика ће видети четири њена филма, који дочаравају оно најузбудљивије у њеном дугогодишњем стваралаштву – спој посматрања изблиза савременог стања друштва са размишљањем о начину на који се сећамо наше прошлости.

Пратећи програми Мартовског фестивала

Најзначајнији светски и регионални продуценти и филмски фестивали представиће се домаћим ауторима и понудити им сарадњу у оквиру пратећих програма Мартовског фестивала.

Алекс Милер, извршни креативни продуцент VICE Europe понудиће инсајдерске информације о најконтроверзнијој светској продуцентској кући. Лејла Дедић, програмски продуцент Ал џазире Балкан откриће какве приче занимају овог регионалног документарног гиганта.

Кристина Бартошова из програма ExOriente са фестивала документарног филма из Јихлаве (Чешка република), најзначајнијег фестивала у Источној Европи, представиће програме подршке за које могу да конкуришу и наши, домаћи филмски аутори.

У жиријима фестивала биће најзначајнији домаћи и међународни филмски професионалци попут редитеља Огњена Главонића, Срђана Шаренца, Мине Ђукић и Роберта Зубера, продуценткиње Миљенке Чогеље, сценаристе Вука Ршумовића, сниматељке Бојане Андрић, монтажера Вање Ковачевић и Филипа Дедића.

Бројни страни гости посетиће Мартовски фестивал. Осим већ поменутих, биће ту аниматори Весела Данчева (Бугарска), Жан Лик Слок (Француска) и Тина Шмрекар (Словенија) директорка лондонског фестивала Оља Сова, и Петар Милат из Загреба и други.

Мартовски фестивал понудиће и ексклузивни поглед у будућност филма – виртуелну реалност. Сви посетиоци ће моћи да се уз помоћ специјалних наочара нађу у центру узбудљивих документарних прича као директни учесници и посматрачи из прве руке.

Курдски борци за слободу, мали кинески град који се драстично мења под налетом индустријализације, мир и спокој амазонских шума – нова технологија и нови наративни поступци у причању филмских прича пренеће нас тамо где нисмо ни знали да можемо да будемо, а да се при том не померимо из простора Дома омладине Београда.

Наши најзначајнији аутори анимираних филмова, Никола Мајдак млађи и Ана Недељковић одржаће дводневну радионицу анимираног филма за децу и родитеље, уводећи у свет анимације нове, свеже снаге.

За професионалце, ту је специјални разговор са награђиваном Милом Турајлић на тему како презентовани и дистрибуирати документарни филм кроз мејнстрим канале велике биоскопске дистрибуције и програме великих ТВ кућа, као и панел дискусија о могућностима дистрибуције краткометражних филмова.

Поново ће ове године Мартовски фестивал бити место сусрета националних и међународних филмских аутора, продуцената, дистрибутера и директора фестивала, место где се учвршћују стара пријатељства и развијају нове идеје. Али и место где београдска публика може да погледа добре, лепе, потресне, духовите приче испричане на начине које не можемо да видимо у редовној биоскопској понуди, а које на истинитији, дубљи, аутентичнији начин причају приче о нама.

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма је стална манифестација у области културе од значаја за Град Београд.

Покровитељи фестивала су Град Београд, Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије. 

Цена улазница, и ове године, износиће 200 динара по пројекцији, односно термину приказивања кратких филмова, док ће за студенте ФДУ и других филмских академија бити обезбеђене бесплатне пропуснице. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво