Берчеку уручена награда Дрво живота

Прослављени редитељ и оснивач „Кустендорфа“ Емир Кустурица уручио је вечерас у Дрвенграду награду за будуће филмове Дрво живота глумцу Александру Берчеку, кога су гости и посетиоци 11. Међународног филмског и музичког фестивала поздравили дугим, громогласним аплаузом.

Берчек је био изненађен стојећим овацијама, а церемонија затварања „Кустендорфа“ почела је кратким омажом који је подсетио окупљене на најважније улоге једног од најзначајнијих југословенских и српских глумаца.

Кустурица је рекао да је Берчека упознао када је он „показивао озбиљне симптоме бизнисмена, у време када је био најславнији, у време такозваног чешког таласа када су биоскопске дворане у Београду имале 300.000-400.000 гледалаца“.

„Он је управо тада купио први комби и једне вечери у Клубу књижевника смо се срели и дуго причали. Највише ми се свидело то што оно што најбоље зна у свом животу, о томе уопште није причао. Највише је причао од чега је састављен мотор и како зна да направи генералку, донекле, али не до краја“, испричао је Кустурица.

Он је додао да се касније, када је срео Марлона Бранда, десила иста ствар – причао је о томе како је био политички протериван, а ниједном речју није споменуо оно што је најбоље радио.

„Изгледа да се тешко може говорити о глуми и да она функционише у тренутку када неко зажели да изрази и кроз камеру протури читав пакет осећања, до те мере је та игра заправо игра стаклених перли“, истакао је Кустурица.

Берчек је у шали рекао да је дубоко увређен Кустуричиним речима, јер је и тада, а и данас знао да направи генералку.

„Данас живим у Малој Ремети на Фрушкој гори и правим разне ствари од дрвета. Важно ми је да останем у кондицији са рукама и вештинама које су важне за глумца“, рекао је он.

„На ово што је рекао мој велики пријатељ, редитељ и градитељ немам шта да додам нити шта да одузмем. Стојим иза сваке његове речи“, истакао је признати глумац.

Пошто је добио награду за будуће филмове, Берчек је поручио редитељу Кустурици, „памет у главу“.

Берчеку и италијанском редитељу Паоло Сорентину је била посвећена „Ретроспектива великана“ овогодишњег „Кустендорфа“.

У оквиру поменутог програма приказани су неки од најзначајнијих филмова из њихове каријере, а Сорентину је Дрво живота уручено на отварању фестивала.

„Кустендорф“, који је трајао од 16. јануара, затворен је вечерас, доделом награда за најбоље филмове такмичарског програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво