Изложба о европској глумачкој звезди Светиславу Петровићу

Југословенска кинотека ће изложбом о Светиславу Ивану Петровићу, која ће бити отворена 28. децембра у 19 сати у Узун Мирковој 1, заокружити годину посвећену једној од највећих европских глумачких звезда српског порекла.

Ову годину Кинотека је започела пројекцијама Петровићевих филмова, а на крају, после отварања изложбе, биће приказана и Принцеза корала, романтична драма снимљена пре тачно 80 година на Јадрану. Петровић је играо младог авијатичара Марка Вуковића, а партнерке су му биле још једна овдашња звезда Ита Рина и немачка глумица Хилде Сесек.

Ту копродукцију Немачке и Краљевине Југославије режирао је Виктор Јансон. Кинотека је филм специјално за ову прилику обезбедила из Бундес aрхива у Берлину.

Неправедно заборављени Петровић (1894 - 1962) током 40 година каријере остварио је више од стотину улога, успешно превазилазећи прелазак из немог у звучни филм. Снимао је у Аустрији, Мађарској, Немачкој, Чехословачкој, Француској и Краљевини Југославији.

Красили су га таленат и харизма. Висок, маркантан, лепог лица и сонорног гласа, био је идеалан тумач аристократских ликова, племића, официра, свештеника и фаталних љубавника које је представљао са словенским шармом.

Многе Петровићеве улоге вредне су помена, међу њима и оне у филмовима Уметничка душа, Алахов врт, Козак и славуј, Процес, Госпођа са сунцокретом, Лифт за губилиште.

У послератној Југославији Петровић је остварио само једну улогу - у филму Далматинска свадба (1953), у режији Гезе фон Болварија. Та копродукција са Западном Немачком била је један од првих филмова у боји снимљених код нас.

број коментара 0 пошаљи коментар