Отворен фестивал „Мерлинка“ у Београду

У Дому омладине у Београду отворен је девети међународни фестивал квир филма - „Мерлинка“, под слоганом „Заљуби се затворених очију“. Фестивал ће ове године трајати седам дана и приказаће више од 70 филмова из целог света.

На церемонији свечаног отварања фестивала публици су се синоћ обратили специјални гости, редитељи Брус Лабрус и Станислав Томић. 

Канадски редитељ Брус Лабрус је рекао да је први пут у Београду, да ће сутра на програму бити приказан његов најновији филм Мизандристкиње.

„Филм је управо приказан у Боготи пре пар дана, а посебно ми је драго šда се сада приказује у Београду“, рекао је Ла Брус.

Према речима оснивача и селектора, Предрага Аздејковића, слоган овогодишњег фестивала инспирисан је речима Ендија Ворхола, који је рекао да људи треба да се заљубљују затворених очију.

У складу са слоганом, овогодишња фестивалска селекција промовише љубав према партнерима, деци, родитељима животу и уметности.

Фестивал је отворен наступом Иде Престер из групе „Лолобриђида“, након ког је приказан и први филм у овогодишњој селекцији, хрватска комедија Лавина, редитеља Станислава Томића.

Филм говори о Фрањи, мушкарцу који је нестао у лавини и за собом оставио две супруге и две ћерке, и који се након смрти враћа из мртвих да би породици саопштио да је хомосексуалац. Након пројекције одржан је и разговор са редитељем.

Пре свечаног отварања одржана је и трибина Центра за маргину, под називом „Секс рад и медији - зашто (не) данас“.

Петак је резервисан за дружење са Лабрусом, који ће представити свој филм Мизандристкиње о лезбијској терористичкој групи која се спрема да свргне патријархат.

Биће речи и о његовом документарцу Квиркор: Како панковати револуцију о ЛГБТ панкерима у коме је, поред Џона Вотерса и Бет Дито, један од протагониста.

Француски редитељ и добитник Гран прија Канског фестивала, Робин Кампијо биће у Београду да представи свој филм 120 откуцаја у минути који је номинован за најбољи европски филм.

Тема филма је почетак ХИВ активизма у Француској и прати групу париских активиста који преферирају радикалнији приступ протестима.

Иако је био фаворит, који је у Кану расплакао чувеног Педра Алмодовара, филм није освојио Златну палму, већ Гран при, Фипресци, награду Франсоа Шало и Квир палму.

Из Финске стиже њихов кандидат за награду Оскара, филм Том од Финске о Тоуку Лаксонену који се као одликовани официр после одбране домовине у Другом светском рату враћа кући, суочава се са прогоном хомосексуалаца у Хелсинкију и притиском да се ожени и има децу.

Дан људских права, 10. децембар биће обележен маратоном кратких филмова који почиње у подне и траје до поноћи, када ће бити приказано преко 50 филмова који се надмећу за награду за најбољи кратки филм.

Овогодишњи жири чине сценариста Димитрије Војнов, директорка бечког фестивала "Identities" Барбара Ројмулер и директор амстердамског фестивала „Розе филм даген“ Вернер Боркес.

У оквиру фестивала биће организован и „Холандски дан“, када ће бити приказано пет холандских филмова.

Врхунац вечери биће наступ амстердамске дрег краљице Лејди Галор и пројекција комедије Краљица Амстердама о групи пријатеља који покушавају да спасу кафић од затварања тако што ће украсти дијамантску огрлицу за време трајања геј параде.

Фестивал 13. децембра затвара документарац о поп икони Грејс Џонс који је премијерно приказан на фестивалу у Торонту, а режирала га је Софи Фајнс.

Фестивал ће угостити и редитеље Стефана М. Младеновића, Бранислава Принципа, Карни Ханеман из Израела, Тима Декерса из Холандије, Барбару Мулер и екипу њеног филма Ниса из Аустрије и Самана Хагхигхиванда из Ирана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво