Награда за остварење „Кад дан није имао име“ на 23. ФАФ-у

Награда Српског огранка ФИПРЕСЦИ за најбољи филм у Главном програму 23. Фестивала ауторског филма припала је остварењу „Кад дан није имао име“ према сценарију Теоне Стругар Митевске и Елме Татарагић и у режији Митевске. Жири УФУС-а: директору фотографије „Кентаура“ награда „Александар Петковић Петко“.

Награда за остварење „Кад дан није имао име“ на 23. ФАФ-у Награда за остварење „Кад дан није имао име“ на 23. ФАФ-у

Жири у саставу Томислав Гаврић (председник), др Весна Перић и Драган Јовановић оценио је да македонско-словеначко-белгијску копродукцију Кад дан није имао име одликује сигурна режија, одличан сниматељски рад и компактна драматургија, која упркос цикличној структури у којој је крај познат на почетку, увлачи гледаоца у причу до самог финала.

„Пред нама је дистопијска, прецизна дијагноза етнички и социјално раслојеног друштва, која кореспондира са нестабилном стварношћу Балкана“, истакла је Весна Перић на данашњој конференцији за новинаре образложивши одлуку жирија Српског огранка ФИПРЕСЦИ.

Жири је констатовао да је 23. ФАФ протекао у знаку добро урађене селекције, зналачки распоређене у више секција.

„Полазећи од вредносне критерологије и естетског суда, жири као високе домете издаваја филмове ван конкуренције Без љубави, Фокстрот, Човек од интегритета и Хепиенд, као и јаке породичне драме и драме маргиналних идентитета у Главном такмичарском програму - Старатељство, Пројекат Флорида и Војници. Прича из Ферентарија“, рекла је др Перић.

Награду „Александар Петковић Петко“, за најбољи сниматељски рад, жири Удружења филмских уметника Србије (УФУС), који су чинили Ђорђе Николић, Радослав Владић и Милош Спасојевић, доделио је директору фотографије остварења Кентаур (редитељ Акрам Арим Кубат) Хасану Кидиралијеву.

„Кидиралијев је сниматељским умећем представио митско и историјско у фантастичним призорима Киргистана спајајући љубав према коњима, људима и слободи“, оценио је жири.

Допринос фотографије у Кентауру је, сматра жири, ауторско дело пар екселанс, јер језиком филмске слике говори о свему што није могуће изразити ни на један други начин.

Остале награде Фрестивала ауторског филма биће додељене вечерас у Дому омладине на затварању овогодишњег ФАФ-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара