Филм Миле Турајлић најбољи документарац у Амстердаму

Остварење „Друга страна свега“ Миле Турајлић освојило је у Амстердаму награду за најбољи дугометражни документарни филм на једном од најзначајнијих и најпрестижнијих фестивала документарног филма у свету - ИДФА.

У образложењу жирија истакнуто је да у филму Миле Турајлић „један стан постаје метафора и за бившу Југославију и за тренутну политичку климу у том региону“.

„У простору у ком прошлост и садашњост непрестано ступају у дијалог ми откривамо један надахњујући лик. Кроз ауторкину камеру упознајемо њену мајку – просвећену жену која је живот посветила политичком активизму. Поетски структуирана, лепота овог лика напросто одјекује“, приметио је жири.

„Жири додељује награду за најбољи дугометразни документарни филм овом остварењу због његовог слојевитог синематског језика који вешто спаја историјско и лично“, стоји у образложењу.

Нови документарац ауторке филма Синема Комунисто (2010), уврштен је у два програма 30. издања фестивала у Амстердаму – у такмичарски програм за дугометражне документарне филмове, у коме је и награђен, и у програм „Камера у фокусу“, у коме су окупљени филмови са изванредним сниматељским радом (Мила Турајлић је и директорка фотографије у свом филму).

Поред награђеног филма Миле Турајлић, ове године приказана су још два српска филма – Слатко од ништа Бориса Митића нашао се у престижној секцији „Мајстори“ (Masters), а Исти Дејана Петровића одабран за такмичарску селекцију у категорији кратког метра.

Победа Миле Турајлић је највећи успех српског документарног филма у дугој историји овог најпрестижнијег фестивала документарног филма на тлу Европе, цењеног и у светским оквирима, истичу из Филмског центра Србије.

Награда фестивала ИДФА за најбољи дугометражни документарни филм обухвата и новчани износ од 15.000 евра.

Фестивал у Амстердаму је ове године походила бројна српска делегација, а Филмски центар Србије и ИДФА, у сарадњи са удружењем „Док Србија“, организовали су специјални едукативни програм у оквиру програма „ИДФАкадемија“ (IDFAcademy) у коjем су учествовали продуценти и аутори документарних филмова из Србије.

Филм Друга страна свега траје 102 минута и приказан је премијерно на фестивалу у Торонту крајем лета.

Настао је као копродукција Србије, Француске и ХБО Европа (у питању је прва копродукција ХБО Европа са Србијом).

Домаћу премијеру имаће 29. новембра у Центру „Сава“ у оквиру Фестивала ауторског филма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво