„Реквијем за госпођу Ј“ најбољи у Врњачкој Бањи

Награду за најбољи сценарио на 41. Фестивалу филмског сценарија добио је Бојан Вулетић за „Реквијем за госпођу Ј“. Друга награда припала је Вулету Журићу и Горану Марковићу, за остварење „Слепи путник на броду лудака“. Међу награђенима у Врњачкој Бањи и аутори одтварења „Јесен самураја“, „Игла испод прага“, „Афтерпарти“.

Прву награду на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи освојио је Бојан Вулетић за остварење Реквијем за госпођу Ј.

„Сценарио хируршки прецизно дисецира причу о депресији једне од нас, жене изгубљене у лимбу транзиције којој, изгледа, нема краја. Без имало патетике, са минималним драматуршким средствима, филм успешно генерише јаку емоцију, што одавно нисмо имали прилике да видимо у нашој кинематографији“, наводи се у образложењу жирија у саставу продуцент и магистар наука из области уметности филма Филип Даутовић (председник), редитељ и сценариста Стеван Филиповић и драмски писац, сценариста, глумац и редитељ Милан Јелић.

Друга награда 41. издања фестивала отишла је у руке аутора сценарија остварења насталог у продукцији Радио-телевизије Србије Слепи путник на броду лудака - Вулета Журића и Горана Марковића.

Жири истиче да сценарио овог остварења нуди нову перспективу једног бурног историјског тренутка тадашње Србије „уз обимно истраживање аутентичне грађе и успешну интеграцију фиктивних ликова у наратив“.

„Драма последњих тренутака живота главног јунака постаје парадигма пркоса окупацији“, наводи се у образложењу жирија.

Остварења Јесен самураја (сценарио Димитрије Војнов и Данило Бећковић) и Игла испод прага (Иван Мариновић) деле трећу награду.

Специјалну награду понео је филм Афтерпарти сценаристе Луке Бурсаћа, за експериментисање са традиционалном драматуршком формом и аутентичан, готово документарни, приказ живота и прикљученија београдских клабера.

Римски златник, који за специјални допринос фестивалу додељује град Врњачка Бања, ове године одлази у руке глумца Милана Васића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво