Моника Белучи за РТС: Забринула сам се кад сам схватила да треба да причам српски

Гошћа 45. Феста Моника Белучи открива да ју је дирнула реакција овдашње публике после регионалне премијере филма „На млечном путу“ Емира Кустурице у Центру „Сава“. Преносимо део ексклузивног интервјуа који је дала РТС-у, а цео интервју можете да погледате вечерас у Хроници Феста на Другом програму од 23 сата.

Звезда Кустуричиног филма отворила је 45. Фест. Међународни филмски фестивал трајаће до 5. марта.

После овација на светској премијери На млечном путу у Венецији и српске премијере на београдском Фесту, како сте се осећали? Да ли је то било признање да сте Кустурица и ви снимили сјајан филм?

То је компликовано рећи, највеће задовољство ми је био рад на овом пројекту, то искуство ми је било невероватно, Кустурица је изузетно талентован редитељ, поседује еклектичан таленат, за мене он није само редитељ, већ и писац, продуцент, глумац, музичар... Било ми је дивно да поделим са њим тај уметнички моменат. А онда филм мора да изађе, тада почиње његов нови живот. Било је сјајно синоћ представити филм на фестивалу, добити признање, као што кажете, дирнула ме је толика наклоност. Морам рећи да је то било посебно вече. А филм има сјајну каријеру, био је на фестивалу у Венецији, у Шпанији, ускоро идемо у Кину. Били смо у много земаља. Филм је продат у више од 25 држава. Имаће диван пут.

Рекли сте да је женска улога у филму На млечном путу прва важна улога жене која је привлачна и која се заљубљује у зрелим годинама. Да ли је то нови филмски концепт?

Мислим да јесте. Кад видим прошлост и све оне невероватне глумице – иако су биле лепе и талентоване, кад би напуниле одређени број година, каријера би им се завршила. После четрдесете, иако су биле невероватне, нису имале прилику да тумаче велике улоге. А сада је потпуно другачије. То важи за америчке, али и за европске глумице, као што су Изабел Ипер, Катрин Денев, Натали Бај, Шарлот Ремплинг, Џуди Денч, Хелен Мирен... Видим да те глумице имају изузетне каријере. И са мном је тако, са Бондом и На млечном путу Емира Кустурице.

Емир Кустурица је написао сјајну улогу, веома женствену, дубоку и јаку за жену која има више од 50 година. Мислим да је било веома храбро после неколико година изаћи са филмом који прича љубавну причу двоје одраслих људи, који више нису млади, који више немају шта да изгубе. Али догоди се магија истог тренутка кад се упознају. Тих година је Кустурица радио толико ствари, књиге, документарце... Одсвирао је толико концерата широм света. А сад је, после неколико година, објавио овај филм. Мислим да је овај филм порука наде и љубави, доказује да су љубав и сензуалност ствар енергије, а не година. И мислим да је то веома лепа порука за све.

Да ли вас је изненадило кад вас је Кустурица, двоструки добитник „Златне палме", питао да причате на српском? Да ли сте мислили да ћете успети?

Не. Кад ми је понудио улогу, радовала сам се том дивном пројекту, али нисам знала да је филм на српском, мислила сам да је на енглеском. Кад сам схватила да треба да причам српски, била сам мало забринута. Кад сам почела да учим улогу, да читам сценарио, питала сам се како ћу то. Али увек се догоди магија кад желите да радите на филму, понекад током снимања добијете храброст коју у животу немате. Учинила сам шта сам могла, резултат тога је занимљив.

Филм На млечном путу сниман је четири године. Ако бисте се сећали само једне ствари из тог периода, шта би то било?

Иако је било тешко снимати овај филм, иако је понекад захтевало храброст, морам рећи да су ми те четири године биле задовољство. Четири године сам била у тој лепој земљи, земљи лепоте и патње, како ја кажем, јер сте преживели много тешких ствари, ствари о којима је споља веома тешко судити, зато сам на овај пројекат увек гледала са људске и уметничке тачке гледишта, не са политичке. Али морам рећи да је рад са Емиром Кустурицом за мене био задовољство јер сам много научила као глумица и сви су ме штитили и били благонаклони према мени, и он, и земља, и људи са којима сам радила. И никад ми није било досадно. То кажем као глумица. Енергија ми је увек била веома висока. Мислим да се у филму то види. Не само код мене, код свих глумаца. Јер Емир уме да створи нешто што је изнад реланости, то се види и у филму. Мислим да је створио дуалитет фантазије и стварног живота. То можемо наћи у сваком његовом филму.

Морам да вас питам, учествујете ли у Твин Пикс ривајвлу Дејвида Линча?

Учествујем.

Сјајно! Да ли вам је препознавање различитих фаза у животу жене променило приступ глуми?

Морам рећи да жена која постанете промени глумицу у вама. Јер не чини глумица жену, већ жена која постанете створи глумицу каква сте.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи