„Седам величанствених“ од 1. фебруара у Центру „Сава“

Пројекција оставарења "Hello I am David – Путовање са Дејвидом Хелфготом", у режији Козима Ланге, 1. фебруара у Центру „Сава“ отвориће 13. Фестивал европског дугометражног документарног филма „7 величанствених“. Тај фестивал, који траје до 7. фебруара, овога пута представља једну од најексклузивнијих ауторских селекција документарног филма у европским оквирима.

„Седам величанствених“ од 1. фебруара у Центру „Сава“ „Седам величанствених“ од 1. фебруара у Центру „Сава“

Чак четворица од најзначајнијих европских документариста долази са својим најновијим задивљујућим остварењима у Београд, а са њима све значајнији аутори у успону. Филмови који представљају изразите ауторске концепте.

Николаус Гајрхалтер је један од оних који су својим радовима најавили велики успон модерног документарца, један од врхунских мајстора слике и транспоновања призора сирове стварности у особене визуелне импресије.

Његово најновије остварење Homo Spaiens, премијерно приказано на фестивалу у Берлину, замишљено да представи поглед на планету сада, али у некој неодеђено далекој будућности, монументална је фреска намењена огромним биоскопским екранима као сведочанство о траговима и смислу читаве људске врсте.

Бриљантни документаристички есеј Austerlic представиће још једног пођеднако сјајног режисера и директора фотографије, чији филмови последњих година премијере имају на фестивалима у Кану и Венецији, а ова провокативна антрополошка студија бритко и бриљантно засеца у апсурде и контроверзе понашања и вредности савременог човека.

Аутор који је постао миљеник публике „Седам величанствених“ Аудриус Стонис, који за један од својих филмова има и освојену Награду европске филмске академије, први је који по трећи пут долази на фестивал у Београд и доноси префињену поетску студију о неизреченој љубави једне задивљујуће жене и џиновског ледника.

Мирослав Јанек, још један од великих, посебно кад су у питању деца различита и одбачена или занемарена, доноси динамичну, духовиту, интерактивно разиграну колажну причу о мистеријама аутизма.

Пре свих, фестивал отвара филм који сведочи о чуду.

За све оне који су заволели Оскаром награђени Сјај са Џефријем Рашом стиже прилика да упознају стварног јунака невероватне приче тог филма – легендарног пијанисту Дејвида Хелфгота.

Hello I Am David – Путовање са Дејвидом Хелфготом је врхунско биоскопско уживање у филму, музичким интерпретацијама, али највише од свега у харизматичном јунаку.

Велики подвиг белгијског аутора Жерома ле Мера, који нас је 2013. водио на висове планина у Мароку, оставиће без даха када нас буде увео забрањене просторе једне од чувених болница у Паризу у којој се води неочекивана, беспоштедна битка, а докторе коси једна од пошасти модерног доба.

Фестивал затвара највеће прошлогодишње документаристичко изненађење. Филм који подсећа на култно остварење Друштво мртвих песника у амбијентима колеџа из Харија Потера – први ирски документарац који је изборио место у главној селекцији највећег светског фестивала документарног филма у Амстердаму и који управо наставља свој сјајни поход на „Санденсу“.

In loco parentis је остварење ирског ауторског пара, Ниасе Ни Кинон и Дејвида Рејна, направљено у духу најбољих филмова о школи, учитељима и ђацима.

Фестивал траје до 7. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво