Домаћа „сајбер" авантура

Први домаћи анимирани филм за одрасле, „Технотајз: Едит и ја" Алексе Гајића, премијерно је приказан синоћ у Београду, а 1. октобра стиже у биоскопе. Прича је футуристичка, дешава се у Београду 2074. године и прати студенткињу Едит, која стицајем околности упада у "сајбер" авантуру.

Дугометражни анимирани филм "Технотајз: Едит и ја" редитеља и сценаристе Алексе Гајића премијерно је приказан синоћ у Центру "Сава", а од 1. октобра биће на редовном биоскопском репертоару.

Филм "Едит и ја" урађен је према мотивима Гајићевог стрипа "Технотајз", који је годинама излазио у Француској.

Прича је футуристичка, дешава се у Београду 2074. године.

Главна јунакиња је Едит, која студира психологију и волонтерски ради у истраживачком центру, где негује Абела, аутистичног математичког генија, који, после открића формуле која обједињује све енергије на Земљи, потпуно прекида комуникацију са светом око себе.

Након што није успела да положи испит ни из шестог пута, Едит одлучује да од дилера на црном тржишту купи војни меморијски чип, који би јој олакшао учење.

Међутим, пошто јој је уграђен, чип превазилази своју првобитну намену, због чега Едит упада у велику "сајбер" авантуру.

Гајић, који је са тим стрипом дипломирао 1998. године на Факултету примењених уметности, каже да је рад на филму почео са свега седам пријатеља и пуно ентузијазма.

"На крају нас је било око 20, али и то је мало у светским оквирима за ову врсту продукције. Међутим, не знам ни да ли бих прихватио рад са већом екипом, јер мала екипа омогућава више спонтаности у креацији, па чак и у техничком смислу", истиче Гајић.

Цртање, снимање и постпродукција трајали су три године, а буџет је, уз спонзоре и подршку Министарства културе и Секретаријата за културу града Београда, достигао 75 милиона динара.

Филм је направљен у продукцији Yodi Movie Craftsman и Black White &Green студија.

"Едит и ја" је први пут приказан у јуну, на фестивалу Синема сити у Новом Саду, где му је одушевљена публика доделила награду за најбољи филм.

Главној јунакињи глас позајмљује дебитанткиња Санда Кнежевић, а осталим ликовима неки од наших најпознатијих глумаца: Никола Ђуричко, Небојша Глоговац, Срђан Тодоровић, Борис Миливојевић, Марија Каран, Петар Краљ, Сека Саблић...

Музику су компоновали Борис Фурдуј и Слободан Штрумбергер.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво