Читај ми!

Седамдесет година „Филмских новости“

Установа „Филмске новости“ за коју се везује једини домаћи филмски журнал који је пет деценија био неизоставни део биоскопског репертоара широм некадашње Југославије, обележава 70 година постојања.

Са 15 и по милиона метара филмске траке у свом депоу, сврстава се међу четири највећа архива документарног филмског материјала у Европи, уз сличне институције у Прагу, Паризу, Санкт Петербургу.

Пред вама је недавно пронађени, до сада неприказани вредан архивски материјал из 1933. године.

И још једна ексклузива за Дневник РТС-а: Титов радни дан на Брионима 1952. када је примио аустријског министра иностраних послова, али пре званичног састанка лежерно проводио време - возио глисер и са уваженим гостом био на плажи.

То су само мали занимљиви сегменти међу 960.000 минута филмоване историје Југославије, Србије, али и шире.

„Много тога и о животу Тита и о другим људима и дешавањима у свету који су стицајем различитих околности доспели код нас и ту су сачувани као негативи и као позитиви... Део материјала још увек ми претражујемо, мора се упослити много људи и много времена, али то је на сигурном месту, ми то радимо полако и сигурно“, каже Владимир Томчић, директор „Филмских новости“.

Од оснивања „Филмских новости“ 20. октобра 1944. када телевизије још није било, једина визуелна информација у покрету био је журнал.

Нема области коју нису додирнуле и приказале. Од политичког живота, обнове и изградње земље, отварања нових индустријских капацитета, освајања нових производа, културе и спорта, до важних и занимљивих збивања ван граница наше земље.

Осим што брину о материјалима за сва времена који се налазе у 56.000 кутија у депоу, и чувају старе фотографије и експонате -камере и опрему, „Филмске новости“ и данас имају сопствену продукцију и визију будућности.

Спрема се нови капитални пројекат - серијал о Титу у 24 једночасовне епизоде, у режији 24 редитеља из бивших југословенских република, а у припреми је и велики серијал Свет тениса на овим просторима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво