Обавештајци са "супер-моћима"

Нови филм Џорџа Клунија је луцкаста сатира под називом "Људи који зуре у козе", а говори о групи шпијуна "са натприродним моћима" коју је америчка власт оформила осамдесетих година прошлог века. Поред Клунија, у филму играју и Јуен Мекгрегор, Џеф Бриџис и Кевин Спејси.

"Људи који зуре у козе" (The Men Who Stare at Goats), нови филм са Џорџом Клунијем у главној улози, премијерно је приказан на фестивалу у Венецији, а на програму је и фестивала у Торонту.

Филм је заснован на истоименој књизи Џона Ронсона, која говори о "очигледном лудилу које је основа америчке војне обавештајне делатности".

То је шашава сатира, либерална прича са дозом популизма, урађена у маниру браће Коен, а критичари га пореде са филмовима као што су "Доктор Стрејнџлав", "Три краља" или "Квака 22".

Публика у Венецији је одлично примила овај филм, а исто се очекује и на фестивалу у Торонту, као и широм САД, где у новембру почиње биоскопска дистрибуција.

Ово је други филм који је режирао Грант Хеслов, после његове антикорпоративне комедије о голфу, "Par 6", за којом није постојало веће интересовање публике.

Хеслов и Клуни сарађивали су и раније - заједно су написали сценарио за филм "Лаку ноћ и срећно", за који су били номиновани за Оскара.

Сценарио за "Људи који зуре у козе" потписао је британски драматург Питер Строан, који је познат по насловима "Како изгубити пријатеље и одбити људе" и "Револуција госпође Ретклиф".

"Козе" су урађене по узору на Ронсонову књигу, која је допуњавала троделну документарну серију "Луди владари света", приказану на британској телевизији 2004. године.

Та емисија се бавила неким од чуднијих идеја америчке војске, поготово оним о борби против тероризма.

Строанов сценарио преузима многе од прича из књиге, које су очигледно тачне, јер је Ронсон направио каријеру приповедајући "истините приче о свакодневном лудилу".

Прича прати доживљаје непознатог новинара Боба Вилтона (Јуен Мекгрегор), који силно жели да оде у Ирак за време војне инвазије.

Филм почиње комичном примедбом: "Овде има више истине него што бисте могли помислити", а затим комбинује догађаје из садашњости са онима из осамдесетих година.

Најчуднији војни одред

Укратко, Вилтон интервјуише чудака који тврди да има парапсихолошке моћи и том приликом набаса на још невероватнију причу.

Наиме, током осамдесетих, америчка власт је оформила тајну групу шпијуна "са натприродним моћима", који су обучени да убијају животиње тако што зуре у њих.

Као најталентованијег у тој групи, Вилтонов необични саговорник је означио извесног Лина Кесидија.

У пролеће 2003. године, Вилтон одлази на Блиски Исток, у потрази за добром причом.

Остаје "заглављен" у Кувајту, где упознаје извесног "Скипа" (Џорџ Клуни), који на почетку тврди да је продавац канти за смеће из Арканзаса, али је заправо баш он Кесиди, који је поново активиран и послат у Ирак на "супер-тајну" мисију.

Њих двојица се спријатеље и Вилтон успева да убеди Кесидија да га поведе са собом.

Кроз њихов разговор постаје јасно да Кесидију "нису све козе на броју", јер за себе тврди да "види на даљину", да је "џедај витез", и још којешта.

Вилтону је испричао и како је пре двадесет година формирана његова војна јединица, која се зове "Армија нове Земље".

Инспирација под утицајем дроге

Идејни творац стварања ове јединице је Бил Ђанго (Џеф Бриџис), ветеран из Вијетнама, који се трансформисао у "њу ејџ" хипика.

Он је под утицајем дроге написао манифест "Нове Земље" који, у невероватном преокрету, америчка војска усвоји као званичну војну доктрину.

У њему се саветује да САД буду прва суперсила која користи супер-моћи, а због тога се препоручује стварање одреда парапсихолога, које Ђанго назива "монасима ратницима".

Вилтон и Кесиди се (у делу приче који се бави садашњошћу) затим изгубе у пустињи, терористи их заробе, па ослободе, само да би се опет изгубили.

У међувремену, из Кесидијевих присећања сазнајемо о члану који је покушао да саботира специјалну јединицу, Лерију Хуперу (Кевин Спејси).

Сценарио се бави америчком војном праксом у последњих двадесет година, а такође коментарише и неке од актуелних тема, као што су затвори Абу Граиб и Гвантанамо.

Критичари похвално говоре о начину на који су тумачене главне улоге и сматрају да су баш главни глумци покретачка сила овог филма.

Похваљени су Клуни, који игра потпуног чудака и Мекгрегор, који изговара неке од најсмешнијих реплика у филму.

За Џефа Бриџиса кажу да се савршено снашао у улози Ђанга, а Кевин Спејси "савршено употпуњава ову причу о чудацима".

Одјавна шпица ипак говори да је, иако постоје људи који су инспирисали стварање ових ликова (постоји извесни пуковник Џим Ченон који је осмислио "Армију нове Земље"), филм "Људи који зуре у козе" плод маште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво