Паскаљевићев "Медени месец" у Венецији

После 11 година од када је за "Буре барута" добио награду Међународног жирија критике за најбољи филм, Горан Паскаљевић вратио се на Венецијански фестивал. Његово најновије, 14. остварење "Медени месец", данас је имало светску премијеру.

Најновије, 14. остварење Горана Паскаљевића, "Медени месец", данас је, на Венецијанском филмском фрстивалу, имало светску премијеру.

Ново дело аутора филма "Буре барута", по коме венецијанска публика највише памти Паскаљевића, представља скок у квалитету стваралаштва српског редитеља.

"Уметност којом осликава људе и догађаје добила је зрелост, а филмски израз и поетски набој постали су још снажнији", један је од првих коментара који су се након дугог аплауза, у препуној Сали Перла, чули после премијере "Меденог месеца", филма чији је редитељ, у Венецији, уврштен међу великане светске кинематографије.

Публика и критичари били су под јаким утиском јер филм носи снажне емоције. Главни уредник "Холивуд репортера" Дебра Јанг наводи да је веома ретко за један филм да приказује две сличне, а заправо потпуно различите културе.

"Због тога овај филм има потенцијал за интернационалну дистрибуцију. Сјајно је снимљен, има другачији смисао за хумор и оптимизам који је ироничан", оцењује Јангова.

После српске трилогије - "Бурета барута", "Сна зимске ноћи" и "Оптимиста", Паскаљевић је свету представио прву српско-албанску копродукцију, са српским и албанским глумцима, што се сматра пионирским подухватом у историји кинематографије.

"Учинило ми се да је сазрео тренутак да направимо филм у коме ће се две енергије сусрести", каже Паскаљевић.

"Видим да је то, овде у Венецији, одјекнуло као необична вест да бранимо један исти филм и то је нешто што ће се све више дешавати у будућности", уверен је редитељ.

"Медени месец", чији су сценаристи Паскаљевић и албански писац Генц Пермети, јесте триптих - ту су српска и албанска прича о два пара која, незадовљна животом, с оптимизмом желе да оду у западну Европу. Трећа прича, јунаке филма затиче пред вратима Европе која их не дочекује раширених руку јер проблеми настају већ на граници.

Трагикомедија о животу са пуно ироније има политичко значење јер говори о односу Европе према јужном Балкану. "Овај филм је и позив - отворите нам врата, ми то заслужујемо", поручује Паскаљевић.

По завршетку Мостре, "Медени месец" учествује на фестивалу у Торонту, у селекцији Великана филма, а крајем новембра имаће премијере у Београду и Тирани.

број коментара 0 Пошаљи коментар