"Празне флаше" у ДКЦ-у

Вишеструко награђивани филм чешког оскаровца Јана Свјерака, "Празне флаше", од данас је на редовном репертоару Дворане Културног центра Београда. Филм "Празне флаше" је последњи у трилогији који је радио са својим оцем, сценаристом и глумцем Здењеком Свјераком.

Чешки филм "Празне флаше" оскаровца Јана Свјерака од данас ће бити на редовном репертоару Дворане Културног центра Београда, најављено је из београдске дистрибутерске куће "Синеарс".

Филм "Празне флаше" је прича о Јозефу, професору књижевности у средњој школи, који почиње да увиђа да више не разуме своје ученике и због тога напушта посао.

Јозеф сматра да и даље може много да допринесе друштву и зато одлучује да потражи други посао. Ниједан од његових покушаја не успева, а понајмање да буде једини прашки 67-годишњи курир на бициклу.

На крају прихвата хонорарни посао у локалном супермаркету, где ради на пулту за враћање празних флаша. Тамо Јозеф схвата да оно што мора да научи људе није увек записано у књигама и одлучује да почне да изучава живот.

Јан Свјерак (1965) студирао је документарни филм на Филмској академији у Прагу (ФАМУ), где је 1988. године и дипломирао.

Филм "Празне флаше" је последњи у трилогији који је радио са својим оцем, сценаристом и глумцем Здењеком Свјераком.

Трилогија почиње његовим дебитантским дугометражним филмом "Основна школа" (1992), а наставља се филмом "Коља" (1996) за који је добио Оскара.

Године 2001. снимио је филм о Другом светском рату, под називом "Тамноплави свет". О оцу је снимио документарни филм "Татица" (2004).

Филм "Празне флаше" добио је највећу националну филмску награду "Чешки лавови" за режију и сценарио, награду публике у Котбусу и Карловим Варима, Златног делфина на фестивалу у Троји (Португалија) и специјално признање за сценарио у Карловим Варима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво