Читај ми!

Српска кинематографија у Кану

На 65. Канском фестивалу српска кинематографија представља се на највећем и најважнијем светском маркету и то у оквиру регионалног павиљона. То је трећи заједнички наступ осам земаља југоисточне Европе.

Сарадња регионалних кинематографија у оквиру Канског фестивала, започета 2010. године, успешно се наставља. Земље бивше Југославије уз Кипар и Бугарску, на задовољство партнера, организатора, учесника и гостију, трећи пут су удружиле снаге како би остатку филмског света представила нове пројекте.

На Канском маркету приказана су три српска остварења: Бели лавови, Клип и Устаничка улица, филм који је овде пронашао светског дистрибутера.

„Нас је узео 'Фортисимо'. То је једна од највећих филмских агенција за продају филмова и очекујемо да ће наш филм видети цео свет", рекао је Гордан Кичић, глумац и продуцент остварења Устаничка улица.

Од свих наслова које кућа за светску дистрибуцију српских филмова „Соул фуд" заступа на Канском маркету највећу пажњу привлачи наставак филма Монтевидео, Бог те видео, под радним називом Било једном у Монтевидеу.

„Сигуран сам да у тренутку када филм буде имао своју премијеру имаћемо већ значајно договорену продају и наступ на страним тржиштима захваљујући наступу на овогодишњем Маркету", истакао је продуцент Мирослав Могоровић.

На Маркету су промовисани и нови српски документарци. Валтер, у режији Андреја Аћина, говори о феномену играног филма Валтер брани Сарајево, планетарној популарности Бате Живојиновића, али и заборављеном хероју Владимиру Перићу Валтеру.

„После успешних преговора овде у Кану са кинеским дистрибутерима донели смо одлуку да светска премијара филма Валтер буде у Кини, а српска публлика ће филм моћи да погледа у биоскопима најесен када обележавамо 40 година од приказивања филма Валтер брани Сарајево", потврдио је Јаков Петровић из „Соул фуда".

На српском штанду Канског маркета промовишу се и међународни фестивали у Србији - од београдског Феста и Кратког метра до „Палића" и новосадског „Синема ситија".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво