Читај ми!

У уторак почиње „Кустендорф“

Трка за Златно, Сребрно и Бронзано јаје почиње 17. јануара на Мокрој Гори. У такмичарском програму је 20 филмова изабраних у конкуренцији више од 200 пријављених радова, а Бенисио дел Торо и Изабел Ипер предводе дугу листу цењених гостију Фестивала.

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф" почиње на Мокрој Гори 17. јануара, а на седмодневној смотри биће представљена нека од најбољих ауторских остварења нове продукције.

Почасни гост петог „Кустендорфа" биће француски глумац Тахар Рахим, а Фестивал ће посетити и амерички режисер Ејбел Ферара, глумица Изабел Ипер и холивудска звезда Бенисио дел Торо, браћа Дарден, Марђан Сатрапи, Фредерика Аспок и друга значајна имена из света филма.

На фестивалу посвећеном будућим филмским ствараоцима и великанима савременог ауторског филма, биће приказани филмови редитеља Ким Ки-дука из Јужне Кореје и Нурија Билге Џејлана из Турске, а за студенте ће бити организована и предавања двојице аутора.

Биће представљен немачки редитељ Андерс Дрезен и његов филм Заустављен на путу, Ејбел Ферара и остварење 4:44 - Последњи дан на Земљи и Ким Ки-дуков Аriang.

Представиће се и режисерка Марђан Сатрапи и њен коолега Винсент Пиноа, аутори филма Пилетина са шљивама, Ашгар Фархади филмом Развод: Надер и Симин за који је награђен Златним медведом у Берлину прошле године и ауторка победничког остварења у Маракешу Ван граница Фредерика Аспок из Данске.

У селекцији „Кустендорфа" су и два остварења која су прошле године освојила Гран при Фестивала у Кану Дечко са бициклом браће Дарден и Било једном у Анадолији Нури Билге Џејлана.

Осим главних награда – Златног, Сребрног и Бронзаног јајета – биће додељена и награда за најбољу камеру „Вилко Филач", коју ће уручити камерман Мартин Шец и монтажер и дизајнер звука Светолик Мића Зајц.

За учеснике ће бити организовано и предавање глумице Изабел Ипер о њеној улози у филму Клода Шаброла Мадам Бовари.

Новина Фестивала је покретање програма у оквиру којег ће бити представљена прва дугометражна остварења аутора који развијају специфичан стил и филмски језик.

Како су најавили организатори, у пратећем програму наступиће руска певачица Пелагија, холандски Розенберг трио, Адам Стинга из Молдавије, оркестар Бобана и Марка Марковића, Стрибор Кустурица и његов бенд „Тровачи" и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво