Звучи застрашујуће, истина је – нестаће корални гребени

Научна истраживања на Универзитету Маноа на Хавајима указују на могућност да 70 до 90 одсто свих коралних гребена нестане током наредних двадесет година. Разлог су климатске промене, океани се греју, мора су све киселија и загађенија, наводи се у научним студијама.

Климатске промене могле би до 2100. године да 'убију' све коралне гребене на Земљи, показало је америчко научно истраживање. После проучавања светских океана научници су дошли до закључка да ће „до 2100. године преостати покоји или ниједан корални гребен“.

„Изгледи су прилично тмурни“, каже Рене Сетер, једна од научница са универзитета.

Активисти за заштиту животне средине и научници раде на обнови коралних гребена, узгајају их у лабораторијима и враћају у море, како би покушали да оживе умируће гребене.
Али, то можда неће бити довољно, упозоравају научници.

У оквиру нове студије израђене су карте океана с локацијама које би биле најпогодније за тај начин обнове гребена, узимајући у обзир факторе попут киселости вода, температуре мора, густине људских насеља и интензитета експлоатације земље.

Већина делова океана у којима сада живе корали неће до 2045. године бити погодна за њихов живот и то окружење ће се погоршавати до 2100. године, показују научни симулацијски модели.

Постоји тек неколико локација на којима би до те године могли да се обнове корални гребени, попут делова Доње Калифорније или Црвеног мора, али чак ни они нису идеална станишта за корале због близине река.

Научници упозоравају да су климатске промене велики убица. Људско загађење, иако представља проблем, тек је мали део велике претње.

„Напори да се очисте обале су сјајни и борба против загађења је сјајна. Морамо наставити с тим напорима“, истакла је Сетер и додала да је борба против климатских промена оно на шта стварно треба позивати, како би се заштитили корали.

Уништавање гребена имаће разорне последице по човечанство. Готово милијарду људи зависи од њих, као главном извору беланчевина, а корални гребени штите и обални појас и инфраструктуру, што значи да би њихов нестанак могао да угрози и сигурност и одрживост насеља на обали.

Научници траже начин да обичном човеку објасне брзину којом се океан загрева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво