Заштићени папагаји умало прошверцовани у џаковима за шут

Цариници су на прелазу Српска Црња, у сарадњи са полицијом, спречили покушај кријумчарења десет папагаја и једанаест паунова, међу којима је 13 птица заштићено Конвенцијом о међународном промету угрожених врста дивље флоре и фауне (ЦИТЕС).

Живе птице су пронађене приликом контроле аутомобила „мерцедес бенц“ са румунским таблицама, којим је троје румунских држављана путовало ка својој земљи.

На уобичајено питање да ли имају нешто да пријаве путници су рекли да немају ништа осим личног пртљага.

Приликом контроле испоставило се да нису говорили истину, јер је најпре на задњем седишту аутомобила, испод гомиле кеса са различитим намирницама и гардеробом, пронађен кавез са десет папагаја (Psittacula crameri и Psitacula eupatria), познатијих као мали и велики александар, међу којима два примерка припадају заштићеној врсти.

Потом је такође на задњем седишту, као и на поду између предњих и задњих седишта пронађено још неколико пластифицираних џакова за шут, у којима су били заштићени индијски паунови (Pavo cristatus). 

Преплашене и дехидриране птице су након консултације са Групом за ЦИТЕС Министарства заштите животне средине предате у прихватилите зоолошког врта Палић, а против 40-годишњег возача аутомобила покренут је прекршајни поступак пред надлежним судом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво