„Зелена револуција“ је кренула са Фрушке горе

У сарадњи са Делегацијом Европске уније, Министарством за заштиту животне средине, Националним парком „Фрушка гора“, а уз помоћ волонтера, добровољаца и Покрета горана, Егзит фондација је започела пројекат пошумљавања Србије.

Шесточлана породица Бабић је из Београда дошла на Фрушку гору да учествује у пошумљавању. Кажу да су успели да посаде двадесетак садница и да им за садњу није било потребно више од пола сата.

Са седам одсто површине под шумама, Војводина је најнепошумљенији део Србије. Зато је најпре овде засађено 13.000 садница храста.

„Данас смо започели пројекат који смо назвали ‘Зелена револуција‘ с циљем да у што краћем року у Србији у наредних неколико година засадимо преко милион стабала“, наглашава Душан Ковачевић из Егзит Фондације.

„Пошумљавање је најједноставнији, најјефтинији и најефикаснији начин борбе против климатских промена“, истиче Горан Триван, министар заштите животне средине.

„Приоритет Европске комисије је заштита животне средине кроз иницијативу 'Зелени договор' и ми очекујемо да ће нам се и Србија придружити у реализацији зацртаних циљева“, наводи Сем Фабрици представник Делегације ЕУ у Србији.

У пошумљавању на Фрушкој гори учествовало је више од 400 људи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 24. нов 2019, 07:18) - anonymous [нерегистровани]

Posumljavanje

Izostaju komentari na ovakvu hvale vrednu akciju . . . . mozda bi ih bilo vise da je bila vest o nekakvoj starleti, pevacici ili fudbaleru . . .?
I sam zasadih ovih dana oko 120 sadnica, zaokruzicu do kraja meseca na 200, a na godinu bi broj trebao da dostigne oko 1000. cetinara i liscara. Bice to moj mali park za vlastito zadovoljstvo, divljenje za dusu prolaznika i radost za ptice i slicne namernike. Verujem da mnogi od vas imaju mesta za barem nekoliko zelenih prijatelja. :-)