Квалитет ваздуха у Европи је алармантно лош

Европска карта квалитета ваздуха, почев од Париза загађеног издувним гасовима аутомобила на дизел гориво, до Пољске која већину енергије добија из угља, како показује последњи извештај Европске агенције за заштиту животне средине, изискује корените реформе.

Европска агенција за заштиту животне средине објавила је нови извештај о квалитету ваздуха на континенту, који говори да је ситуација све гора и да су потребна коренита системска решења.

С обзиром да на европском континенту ветрови углавном дувају са запада ка истоку, најчистији ваздух имају оне земље у које прво стижу свеже атлантске струје.

Међутим, с обзиром на то да Алпи и Апенини задржавају загађени ваздух у долини реке По, то чини ову област у Италији једном од најзагађенијих у Европи.

У Јужној Европи, пак, због јаке изложености Сунцу, долази до хемијских реакција загађивача због чега се при тлу стварају штетне материје посебно опасне за озонски омотач, здравље људи и усева.

Једна од најјаснијих подела у погледу загађености Европе потиче из сфере политике. Загађеност ваздуха од Немачке ка Пољској значајно се увећава, с обзиром на то да је Пољска зависна од угља и да је ваздух тамо презасићен полицикличним угљоводоницима који изазивају рак.

Употреба дизел горива у саобраћају утиче на то да су велики градови највећи произвођачи азот-диоксида. Возила која су наводно прошла тестове и испуњавају еколошке стандарде, испуштају много више штетних материја него што је прописано, у чему предњаче Лондон и Париз, као и већина великих градова широм континента и поред законских ограничења, што говори само да се са њиховом применом касни веше од деценије.

Поред лоших показатеља, последњи извештај о квалитету ваздуха Европске агенције за заштиту животне средине наводи да је бар пораст нивоа загађености заустављен. Истиче се такође, да су бројне могућности да се поправи стање здравља становништва, околине и економије ако би се одлучно приступило решавању проблема на њиховом изворишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво