Фестивал зелене културе позива да променимо игру

Десети Међународни фестивал зелене културе „Грин фест“ одржаће се од 15. до 18. октобра у Дому омладине Београда, под слоганом „Промени игру! Будућност је на Земљи!“.

 

„Грин фест“ ће свечано бити отворен дугометражним филмом Велики зелени зид, који је имао светску премијеру на недавно завршеном Венецијанском филмском фестивалу. Фокус филма је на акцији 11 афричких нација да изграде зелени вегетативни појаса у и дужини од 8.000 километара у Сахелу, у области испод Сахаре.

Поред тога, два месеца је трајао конкурс за најбољу фотографију за све оне који желе да у природи забележе нешто занимљиво или упозоравајуће, под називом „Природа у позитиву“ који заједно организују Делегација Европске уније и часопис Национална географија Србија.

Пред само отварање „Грин феста“ биће отворена и изложба пристиглих радова. На конкурс је стигло преко три хиљаде фотографија, како наводи Марија Стевуљевић, гошћа Јутарњег програма, тако да је жири био на великој муци док није одабрао четири најбоље фотографије.

„Пристигле су најразличитије фотографије, почев од оне дивље природе где можемо да видимо вукове, лисице у њиховом природном амбијенту, до лешинара, различитих врста птица, до класичних фотографија инсеката и цвећа, прелепих обронака наших планина, Таре, Зратара, кањона Увца, необична Ђавоља Варош или чаробно Крупањско врело у Источној Србији“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

Идеја је била да се прикаже оно најлепше што наша земља има јер Европска унија је током пролећа имала кампању „Погледај око себе, окрени се“ која је указивала на то који су проблеми у нашој животној средини, а има их доста, и шта је то што је досада урађено.

Европска унија је до сада уложила преко 600 милиона евра у заштиту животне средине у партнерству са државом Србијом која је у те пројекте уложила око 200 милиона. Током те кампање су приказивани добри примери, али и оно што још треба да се уради.

Важан део програма „Грин феста“ су и филмови. И ове године на фестивалу ће бити приказано укупно 44 остварења у категорији кратког и средњег метра из целог света, награђени на најпрестижнијим филмским фестивалима.

Гостујући у Јутарњем програму, Владан Шћекић наглашава да „Грин фест“ много више говори о нама него о природи која нас окружује јер последице свакодневно можемо да видимо.

„Већ по данашњим температурама можемо да закључимо да ипак нешто није у реду и да ово више није ствар инцидента, да се ствари мењају, да се време нагло мења, да је природа све више девастирана, да има све више отпада око нас, и управо то је поента 'Грин феста' да скренемо пажњу нашим грађанима на те теме, али и на оне скривене о којима много мање знамо“, додаје Шћекић.

Избор дугометражних документарних филмова обрађује велики распон тема, међу којима и бацање хране кроз коју гледаоце води чувени кувар, Ентони Барден, затим тему трговине заштићеним и незаштићеним врстама, јер сведоци смо да врсте нестају и да ћемо остати без носорога, како сада ствари стоје. Говори се и о неким другим стварима, попут Ускршњег острва који нема индустрију, а на себи има гомилу отпада, наводи Владан Шћекић на крају гостовања у Јутарњем програму. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво