Пингвин величине човека живео на Новом Зеланду

Фосил пингвина величине одраслог човека откривен је на Јужном острву на Новом Зеланду, саопштили су научници. Пронађени фосилни остаци указују на чињеницу да је животиња била висока око 1,6 метара и тешка до 80 кг. Музеј „Кантербури“,пингвина је назвао „пингвин чудовиште“, а животиња је додата на списак изумрлих новозеландских животињских врста. На њему су папагаји, орлови, слепи мишеви и моа, птица висока 3,6 метара.

Џиновска морска птица "crossvallia waiparensis", била је 40 центимера виша и четири пута тежа од садашњег царског пингвина, највећег и најтежег рода пингвина са Антарктика.

Џиновски пингвин живео је у палеоцену, пре 66 до 56 милиона година.

„Ово је једна од највећих врста пингвина која је икада пронађена“,изјавио је за Би-Би-Си, Пол Скофилд, кустос музеја. Такође је додао да је врста била карактеристична за воде на јужној полулопти.

Сматра се да су пингвини толико порасли јер су велики морски гмизавци нестали из океана, отприлике у исто време када су нестали и диносауруси.

Тренутно највећа врста пингвина порасте до 1,2 метра висине.

Ножне кости нове врсте откривене су прошле године на локацији у Северном Катенберију и од тада их анализира међународни тим научника.

„Ова локација је прилично јединствена, ту је корито реке урезано у литицу“ рекао је Скофилд, преноси Би-Би-Си.

На том месту се проналазе фосили још од 1980-их, а за многа открића - попут овог последњег - заслужни су аматерски палеонтолози.

Палеонтолози су саопштили да су на Новом Зеланду пронашли остатке „Херакла“, џиновског папагаја, који је живео пре 19 милиона година.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво