Због урина и дроге, пасуљ узгојен у „марсовским условима“ не може да се проба

Урин у којем је пронађена дрога, спречио је научнике да пробају пасуљ, узгојен у експерименталним условима, да би се докучило како би та биљка успевала на Марсу.

Истраживачима је за гајење пасуља у лабораторијском окружењу, био потребан људски урин, због концепта одрживости, па су одлучили да га набаве на месту где га има у већим количинама, а то су фестивали. 

Истраживање је укључивало претварање урина у супстанцу познату као струвит, и који је, како се показало, одличан за подстицање раста биљака.

Експеримент је текао баш како је било планирано и пасуљ је добро успевао „у марсовским условима“.

И раније су рађена слична истраживања, када је узгајано зелено поврће које би успевало на Марсу

Употреба људске мокраће за узгој усева могла би бити веома корисна за људе који се надају колонизацији Марса, јер је на „црвеној планети“ евидентан озбиљан недостатак ресурса у том смислу.

Урин човека богат је азотом, фосфором и калијумом који се иначе користе за успешнији узгој биљака.

Истраживање које је водио др Вигер Вамелинк, спроведено је на Универзитету Вагенинген у Холандији.

Тим научника је напунио 30 саксија материјалом сличним оном на Месецу, и 30 земаљским тлом.

У свакој посуди су биле по три семенке пасуља, а струвит је додат у 50 одсто саксија сваке групе.

Да би пробали пасуљ, научници чекају службено одобрење 

Први пасуљ никао је крајем прошле године.

„Свакако смо били одушевљени овим резултатом, који је био бржи него што смо очекивали, мада то је значило да сам морао да радим између Божића и Нове године“, рекао је др Вамелинк.

Убрзо су карактеристике биљака почеле да се мењају, показујући да су усеви засађени у тлу са струвитом најуспешнији.

Научници нису сигурни да ли је урин који су користили заиста садржао трагове опојних супстанци, али их је сазнање о томе да људи на фестивалима често користе разне недозвољене супстанце ипак спречило да пасуљ – практично пробају.

„То је било забрињавајуће, јер смо схватили да супстанце које неки људи користе на концертима и фестивалима, заврше у мокраћи. То је један од разлога што не можемо да пробамо укус пасуља који смо произвели, а иначе, струвит још није регистрован као нека врста ђубрива за узгој биљака, иако је сигуран за употребу. Чекамо сада на законодавство. Ја бих, иначе, овај пасуљ ипак јео али ми није дозвољено, и као научник треба да сачекам службено одобрење“, искрено је рекао др Вамелинк.

Ако би струвит био прихваћен као регистровано ђубриво за усеве, то би могло променити начин на који се поступа са „фестивалским мокраћом“ набоље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво