Борба звезда направила прелепу космичку дугу

Пре неколико стотина година, две звезде су биле умешане у сукоб у којем важи правило – „Победник узима све“. Једна звезда је постала толико велика да је захватила другу, што је резултирало драматичним дугуљастим облаком гаса.

Користећи систем радио-телескопа АЛМА у Атаками (Чиле), астрономи су приметили звездани систем HD-101584 и „гасни облак“ за који верују да потиче из борбе двеју звезда, наводи се у саопштењу Европске јужне опсерваторије. 

Како је једна звезда расла, тако је почела да „гута“ другу. То је проузроковало да се мања звезда спирално увија према растућем звезданом партнеру, али до судара није дошло. То је резултирало облацима гаса, односно „космичком дугом“.

Иначе, кад је реч о занимљивим „приказима из свемира“, стручњаци су крајем прошле године, телескопом у Чилеу, успели да направе задивљујућу слику рађања двеју младих звезда у вртлогу међузвездане прашине и гаса, а цео приказ личи на перецу. 

А када је реч о космичкој дуги, како звезда стари, она обично пролази кроз фазу када сагорева сав водоник у свом језгру. Тада се претвара у сјајну звезду – црвеног џина. Потом губи спољне слојеве и оставља иза себе вруће, густо језгро и зове се бели патуљак.

Али тај процес није функционисао у овом случају.

„Звездани систем HD-101584 је посебан јер је овај 'процес смрти' прерано и драматично окончан јер је оближњу звезду ниске масе пратио гигант“, рекао је Ханс Олофсон са Технолошког универзитета „Чалмерс“ у Шведској, који је водио недавне студије објављене у часопису Astronomy & Astrophisics.

На фотографији, боје представљају брзину. Плави облаци су гас који се најбрже креће, док су црвени облаци гаса они који се најбрже удаљавају. Звезде се налазе на једној светлој тачки у центру слике.

„Тренутно можемо описати 'процесе смрти' уобичајене за многе звезде сличне Сунцу, али не можемо објаснити зашто или како се тачно дешавају“, рекла је коауторка студија Софија Рамштет са Универзитета „Упсала“ у Шведској.

„HD-101584 нам даје важне трагове за решавање ове загонетке, јер треба боље проучити прелазне стадијуме еволуцијских фаза звезда. Са детаљним сликама окружења HD-101584 можемо успоставити везу између џиновске звезде која је била пре, и остатка звезде, што ће ускоро постати“, закључила је Рамштетова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво