Управљање хемикалијама: заштита здравља и животне средине

Поглавље 27 о животној средини и климатским променама једно је од најкомплекснијих поглавља у преговарачком процесу између Србије и Европске уније. Обухвата десет сектора, међу којима је и област управљања хемикалијама.

Управљање хемикалијама у Европској унији одређено је правним оквиром и уредбама које се непосредно примењују у свим државама чланицама. „Ако погледамо својства хемикалија и њихову свеобухватност у коришћењу у свакодневном животу, ми без њих не можемо ‒ све око нас садржи бар једну хемикалију, вода је хемикалија коју пијемоˮ, рекла је за емисију „Зелени часовник" Соња Роглић из Преговарачке групе 27.

Не можемо рећи да постоји безбедна хемикалија, можемо само рећи да се хемикалије могу безбедно користити и то је глобални циљ коме се тежи ‒ додала је Роглићева. У том смислу, европска легислатива је заснована на предострожности и има циљ да заштити здравље људи и животну средину.

Србија је 2009. године добила два модерна закона: Закон о хемикалијама и Закон о биоцидним производима, који су у тренутку доношења били усаглашени са европским стандардима. Из тих закона, произашло је и 29 подзаконских аката.

„У континуитету имплементирамо основне захтеве уредби ‒ као пример могу да наведем успостављање информативног пулта за хемикалије и биоцидне производе који је пре свега намењен за информисање и помоћ индустрији при примени одредби националне легислативе", објаснила је Роглићева.

Године 2016. постављен је сајт „ИПОХЕМˮ, где потрошачи могу да се информишу о најопаснијим хемикалијама са којима у свакодневном животу најчешће долазе у контакт.

Надлежни указују на то да је неопходан и задовољавајући степен обавештености о свим важним аспектима поступања са хемикалијама, како код грађана и привредних субјеката тако и у администрацији.

Ако поштујемо захтеве који су прописани, стандарде који су одређени на основу научних истраживања, можемо рећи да смо постигли циљ, истакла је наша саговорница, објаснивши да на тај начин штетне ефекте хемикалија сводимо на минимум, штитимо животну средину, здравље људи и испуњавамо комерцијални део који се односи на нашу привреду.

Како је навела, на тај начин смо „направили и комерцијалну хемикалију ‒ конкурентну хемикалијама на тржишту ЕУ ‒ чиме смо омогућили отварање великог европског тржишта".

Заштита домаћих интереса

Захтеви које Европска комисија поставља (у области хемикалија и биоцидних производа) односе се на обезбеђивање одговарајућих ресурса и компетентних, специфично обучених стручњака који ће након ступања Србије у Унију моћи да функционишу равноправно.

Роглићева каже да је још једна специфичност наше легислативе то што, на пример, РИЧ уредба ‒ кровна уредба за хемикалије ‒ већину поступака спроводи централизовано кроз Европску агенцију за хемикалије: „Морамо бити спремни да дамо одговор и заштитимо наше интересе или да се супротставимо великим произвођачима такозваних великих земаља".

У сарадњи са Привредном комором организују се програми едукације који ће представницима привреде омогућити да се правовремено информишу о обавезама које их у Унији очекују.

Соња Роглић наводи да су велики произвођачи већ спремни за улазак у Унију, али да је проблем у малим и средњим предузећима која, сматра, не дају увек адекватне одговоре.

Политиком заштите животне средине у Европској унији, промовише се одрживи развој и чува животна средина за садашње и будуће генерације. Таква политика доприноси побољшању здравља становништва, очувању природних ресурса, а уз бољи квалитет живота, обезбеђује се конкурентна и одржива привреда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво