Одговори лекара, 25. 6. 2014.

Као и сваке среде, и ове ће лекари Дома здравља „Савски венац“, института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије одговарати на Ваша питања.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Пре око три месеца моја сестра је осетила бол у трбушној дупљи испод ребреног лука, некад са леве, а некад са десне стране. Болови се јављају ноћу и трају некад и по два сата. Такође појављују се и када седи усправно или када се нагне напред. Један од симптома је био и тврд стомак, односно грчење мишића трбушног зида и надутост после оброка. Чим су се болови јавили, одмах смо отишли код лекара. Гастроентеролог је урадио ултразвучни преглед и рендгенско снимање, али није нашао ништа. Радио је и анализе урина, крви и столице, није ништа пронађено.

По неким симптомима обољење личи на запаљење панкреаса, међутим то ниједан лекар није помињао, Помињали су само „панкреас као могући проблем". Тражили смо мишљена код неколико лекара и нигде нисмо добили јасну дијагнозу. Потрошили смо много новца, јер сестра нема здравствено осигурање. Моје питање је како утврдили да ли је у питању упала пакреаса у питању или не? Како саопштити лекару да се на то сумња? Моја сестра има 36 година, мршава је и нема пороке. (Ј.С)

Одговор: Постојећи симптоми могу значити проблеме са панкреасом и Ви можете додатно урадити анализу амилазе, липазе и трипсина из крви да бисте унапред знали да ли је проблем са панкреасом. С обзиром на то да сте већ кренули на потребна испитивања, потребно их је наставити по плану, јер би она требала да дају закључну дијагнозу. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Имам белу пут и саветовали су ми да пијем бета катотен пре мора, да ли је он добар?

Одговор: Бета каротен повећава количину пигмента у кожи и скраћује време потребно за постизање препланулог тена, штити кожу од штетних утицаја сунчевих зрака и одржава препланулост кроз дужи временски период. Како имате белу пут, саветујем Вам да избегавате сунчеве зраке у периоду од 10-17 часова. Обавезно користите препарате са високим УВА/УВБ заштитним фактором. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски Венац“)

Питање: Имам 34 године и бавим се активно бодибилдингом већ четири године. У скорије време ми се појавио песак у бубрезим, па имам болове кад мокрим. Био сам код лекара. Занима ме да ли се песак ствара од хране, јер је моја исхрана богата протеинима и угљеним хидратима? Ако не, како се ствара?

Одговор: Узроци стварања камена-песка у уринарном тракту (мокраћном систему) су бројни и настају као последица у саставу или протоку урина (аномалије мокраћног система, застој урина, уринарне инфекције, метаболички поремећаји, генетски фактори, смањен унос течноси, исхрана, климатски фактори). Превенција има за циљ поромену количине унете течности и врсте хране. Неопходан је довољан унос течности током дана како би се произвело барем 2 литра урина.

Ограничите унос протеина животињског порекла, сахарозе и фруктозе, оксалата (спанаћ, блитва, першун, цвекла, црни чај, инстант кафа, кикирики, бадем, индијски орах, махунарке), соли натријума и велике дозе витамина Ц путем суплемената. Исхрану обогатите већим уносом воћа и поврћа и намирницама са ниским садржајем пурина (млеко и млечни производи, јаја, шарагарепа, кромпир, пиринач). (Др Сандра Мрђа, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 25. јун 2014, 17:21) - ;-) SP-a [нерегистровани]

SP groznica


Doktore, šta se to događa samnom? Zaboravljam grupe i utakmice, ili to možda predviđam?

(среда, 25. јун 2014, 17:18) - ;-) SP-a [нерегистровани]

re: Švajcarska -Gana


Ovo je malosutrašnja utakmica a koliko će biti rezultat Portugalija -Gana a može i tačan rezultat Švacarska -Honduras!

(среда, 25. јун 2014, 16:51) - ;-) SP-a [нерегистровани]

Švajcarska -Gana


Koji će doktore bit rezultat ove sutranje utakmice?