Читај ми!

Одговори лекара, 14. 6. 2014.

На Ваша питања и ове суботе одговарају најеминентнији лекари три здравствене установе: Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије. Пишите нам.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам проблем са левим куком, гојазан сам, али не могу да се крећем. Какву дијету да држим? Шта да радим?

Одговор: Оштећење кука настаје као последица дуготрајних поремећаја биомеханичких односа  у функцији зглоба. Начин живота, неправилна исхрана, прекомерна телесна тежина и смањена физичка активност узрокују преоптерећење зглобне хрскавице и лигамената, што доводи до развоја артрозе, смањене покретљивости уз прогредирајући бол у зглобу кука. Пре операције пацијенту се саветује физикална терапија и корекција телесне тежине, што је тешко јер је због болности кретање лимитирано. Конкретно за Вас немам препоруку неке одређене дијете, мој избор је увек разноврсна исхрана са правилним уносом свих група намирница уз корекцију њихове количине и повећан унос течности. Значи: једите све у малим количинама, распоређено у пет оброка и пијте три литра воде дневно. Најбоље би било да се са лабораторијским резултатима јавите нутриционисти у Вашем дому здравља уз чију помоћ ћете достићи жељену тежину. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“).

Питање: Да ли сте за хомеопатију?

Одговор: Хомеопатија је правац алтернативне медицине, који у терапији користи веома мале концентрације супстанци које у већим концентрацијама изазивају исте или сличне симптоме у организму као и сама болест. Ефикасност хомеопатског начина лечења није већа од плацеба, што се показало у научним и клиничким студијама. Док су неке студије имале позитивне резултате, систематска евалуација објављених резултата хомеопатског лечења није доказала њихову ефикасност. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво