Читај ми!

Oдговори лекара, 2. 3. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом решавају Ваше здравствене недоумице. Ове суботе то су учинили лекари Дома здравља „Савски венац“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Имам мали проблем са очима, сузе ако је напољу хладно и ветровито. Шта је узрок? (Б.Б)

Одговор: Појачано лучење суза може настати због претеране секреције или отежаног отицања суза. Акутно појачано лучење суза је резултат неког тренутног стања, као што је страно тело, емоционална напетост, стрес или фактори средине као што су полен, ветар. С обзиром на Ваш опис, код Вас је вероватното случај. Такво стање углавном пролази спонтано. Да бисте били сигурни, јавите се офталмологу који ће комплетним прегледом ока отклонити сумњу на друге могућности. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски венац“)

Питање: Које таблете су најефикасније за дијабетес. Ја узимам „jанумент“ 50 мг/1000 мг и „aмарил“? (Б.Б)

Одговор: Лечење дијабетеса је комплексно јер терапија не подразумева само одржавање оптималних вредности шећера у крви већ и спречавање компликација ове болести и самим тим одржавање квалитета живота и радне способности оболелог. Идеалан лек не постоји већ терапија подразумева физичку активност, адекватну исхрану и медикаментну терапију која зависи од стања пацијента.

Водимо рачуна о дневним профилима гликемије, нивоу липида у крви, стању јетре и бубрега, индексу телесне масе, пратећим болестима... и тако тражимо најбољи лек или комбинацију лекова за сваког пацијента појединачно. У лечење дијабетеса укључен је читав тим стручњака који контунуирано прате пацијента и по потреби коригују терапију. (Др Снежана Калабић, ДЗ „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво