Читај ми!

Одговори лекара, 15. 3. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Војномедицинске академије средом и суботом одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а! Ове суботе одговарају лекари Дома здравља „Савски венац“.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет суботе: Да ли сте знали да се нана сматра за један од најстаријих  лекова на свету, јер су археолози пронашли доказ да се ова биљка користила пре неколико десетина хиљада година? Нана је богата манганом, витамином А и витамином Ц. Изгњечени листови ове биљке су добри ако се утрљавају на болна и отекла места. Као чај, нана је одлична за нервозни стомак, затвор и надутост и снижава повишену температуру.

Питање: Да ли нокти могу да нам укажу на неке болести? Моји су постали жути, па ме то мало брине. (Н.К)

Одговор: Ако нокти немају здраву ружичасту боју нити правилан облик, то може да укаже на многе поремећаје. Најчешће, жути нокти могу бити резултат пушења или честог коришћења лакова за нокте, њиховог полирања и слично. Ако је тако, престаните са пушењем и оставите једно време нокте без лака или било каквих полирања, како би се поново обновили и добили своју здраву природну ружичасту боју. Жути нокти могу бити показатељ многих поремећаја и болести као што су недостатак витамина Е, гљивичне инфекције и тада треба да потражите савет лекара. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски Венац“)

Питање: Шта је добар савет за неговане нокте и да ли могу да нам укажу на неке здравствене проблеме?

Одговор: За лепе и неговане нокте потребно је само неколико савета: Користите само лични прибор за нокте (ради спречавања инфекција), одржавајте нокте чистим и сувим, немојте агресивно чистити, брусити или утискивати заноктице, избегавајте грицкање ноктију и заноктица, барем једном дневно нокте намажите кремом, избегавајте одстрањивач лака на бази ацетона, једите здраво. За нокте се често каже да су огледало нашег здравља. По ноктима се често могу препознати знакови бројних поремећаја и болести, као што су псоријаза, лупус, болести срца, бубрега и јетра, дијабетес, анемија, недостатак других витамина и минерала као што је цинк, па чак и меланом. Ако су са удубљењима,промењене боје или облика треба потражити савет лекара. (Др Милена Турубатовић, ДЗ „Савски Венац“)

Питање: Мене интересује нешто у вези моје девојчице. Има 4 године и три месеца и непрестано јој цури пљувачка из уста. Преко лета то није тако изражено. Шта да радимо? Које анализе да урадимо? (Д.А)

Одговор:Пошто се ради о трајном проблему, а у питању је дете од само 4 године, мој савет је да се што пре јавите педијатру. Лекар ће прегледати Ваше дете и одредити које анализе да урадите. (Др Милица Мугоша, ДЗ „Савски Венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво