Читај ми!

Одговори лекара, 5. 2. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, одговарају на Ваше недоумице само на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Група научника из разних делова света пронашла је „еликсир младости“ који се налази у нашим кухињама.

На пример, они који уносе веће количине полифенола, имају далеко већу шансу да живе дуже.

Полифеноли су микронутријенти који се налазе у воћу, поврћу, орашастим плодовима, житарицама и чају.

Истраживања указују да они спречавају кардиоваскуларне болести, запаљења, остеопорозу.

Намирнице које су богате њима су какао, тамна чоколада, црне и зелене маслине, шљива, боровница, јагоде, малине, црни лук, спанаћ.

Али ово нису једине намирнице, знајте да свака биљна храна у свежем облику има ове састојке.

Питање: Имам ћерку од три године. На „антистрептолизинском  тесту“ (АСО) има 1062, а видим да је граница 200. Да ли је то опасно? (Н.Н)

Одговор: Одређивање „АСТО“ се користи као потврда претходне инфекције Стрептококом групе А. Служи и као помоћ при постављању дијагноза могућих компликација инфекција овом бактеријом. Стрептококе групе А су бактерије које се често могу наћи у грлу и на кожи. Неки људи могу бити носиоци ових бактерија, а да немају никакве симптоме и да нису болесни. Инфекција су често благе (инфекције грла, коже). Понекад болест може попримити озбиљнију форму, јер може довести до компликација. Ниво ових антитела почиње да расте 1-3 недеље након инфекције, достиже свој максимум у 3-5 недељи и враћа се на нормалан (низак) ниво током следећих неколико месеци. Повећање вредности је показатељ инфекције, због чега се саветује понављање анализе за 2-4 недеље. Ако АСТО расте, значи да је болест активна. Ако опада, значи да се смирује. Позитиван налаз значи да је организам био у контакту са бактеријом и не значи обавезно лечење. Јавите се педијатру да би проценио даље лечење. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Како да смањим стомак и шта да једем? Имам повређену кичму. (Д.М)

Одговор: Најбоље да се пацијент јави свом изабраном лекару који ће сагледати опште стање пацијента, његове животне навике, препоручити режим исхране и физичке активности. Тек са налазом може донети и одлуку о упућивању нутриционисти или физијатру који ће обучити пацијента о дозвољеним вежбама у складу са налазом на кичменом стубу. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво