Читај ми!

Одговори лекара, 14. 1. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ решавају Ваше недоумице само на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

И ове среде смо Ваша он-лајн ординација. Лекари дома здравља „Савски венац“ одгововарали су на Ваша питања.

Савет среде: Да ли сте знали да се антиоксиданси сматрају „добрим момцима“, који штите наше тело од разних болести попут: реуматских, малигних, Алцхајмерове. Витамин Це, витамин Е, витамин Бе, селен спадају у најбоље антиоксидансе. Зато их запамтите.

Питање: Зашто је важан хормон штитне жлезде(ТСХ)? Имам 52 године, вредност тог хормона ми је 55, узимам лекове. Осећам како ми се некада поједини делови охладе, а после тога боле? Да ли је то само последица поремећаја рада штитне жлезде или нешто друго? (Д.М)

Одговор: ТСХ је тиреостимулирајући хормон који лучи хипофиза (налази се у удубљењу на бази лобање), а он контролише лучење хормона из штитне жлезде. Пораст ТСХ указује на хипотиреозу тј. смањену функцију штитне жлезде. Симптоми хипотиреозе су: неподношење хладноће, повећање телесне тежине, поспаност, затвор, сувоћа и перутавост коже, болни грчеви у мишићима, промуклост парестезије, отоци, успорен рад срца, хладна кожа, успорени покрети, груба кожа и коса.

Ако су се биохемијски параметри поправили требало би и симптоми да се повуку. Поремећај штитне жлезеде може дакле изазвати осећај хладноће у телу, али могу и многи други поремећаји. Најбоље да се јавите на преглед вашем изабраном лекару који ће утврдити право порекло ваших тегоба (Др Милица Мугоша)

Питање: Имам неколико питања у вези са хроничним коксаки вирусом. Да ли особа која га има моће да се бави спортом? Да ли доводи до срчаних обољења и колико је потребно времена да се то утврди? Да ли оштећује панкреас и како се преноси? (М.З)

Одговор: Присуство антитела на коксаки не значи истовремено постојање болести. Резултате је потребно тумачити у складу са симптомима, ЕКГ-ом, резултатима ултразвучног прегледа срца. Преноси се феко-оралним путем и може да доведе до разних срчаних обољења у случају пада имунитета. Ипак, у већини случајева је асимптоматска инфекција. Није познато да прави оштећења панкреаса. Специфичног лечење овог вируса нема, осим третмана симптома и мировања. Консултација  кардиолога је неопходна за бављење спортом. (Др Милена Турубатовић)

Питање: Занима ме колика је граница нормалног крвног пристика код деце од 15 до 18 година и колики је нормалан број откуцаја срца у минуту? (М.К)

Одговор: У том добу, неопходно је упоређивање добијених вредности крвног притиска са перцентилима крвног притиска за одређени узраст, пол и висину. Свакако, вредност крвног притиска у добном периоду који сте навели, нормално је да буде нижа од 120/75 мм Hg. Нормалан број откуцаја срца за наведени добни период је између 60 и 100 откуцаја у минуту. (Др Сандра Мрђа)

Питање: Шта значи када имате осећај врућих ногу, а оне у ствари нису вруће на додир? (М.Д)

Одговор: Разлози могу бити различити. Најчешће је реч само о премору, али некада су у питању и други разлози: атлетско стопало (инфекција стопала изазвана гљивицама), мнеуропатија односно оштећење нерава као последица шећерне болести, конзумирање алкохола, недостатак витамина Бе или фолне киселине. Препорука је да избегавате алкохол, кофеин и никотин, носите комотну обућу, одмарате се са подигнутим ногама. Посетите обавезно свог лекара. (Др Снежана Калабић)

Питање: Шта је узрок претераног машћења коже, а посебно у делу где расте коса? Ако два дана не перем косу, осећам затегнутост коже на темену. После прања косе, скинем наслаге и наслаге масноће. Немам здравствене проблеме, не пушим, не пијем, шећер ми је 4,2. (О.Ђ)

Одговор: Мислим да је код Вас реч о Себороичном дерматитису (хронична дерматоза праћена повећаним лучењем себума). Узрок је генетика и хормонална и вегетативна дисфункција. Саветујем Вас да посетите дерматолога, како бисте добили адекватну терапију. (Др Снежана Калабић)

 

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво