Читај ми!

Рестрикције струје у Ирану због рударења биткоина

Свима из технолошког света је добро познато да рудари криптовалута изазивају несташицу најновијих графичких карата, али сада су велике рударске фарме постале и електроенергетски проблем у неким земљама.

Иранске власти истражују узроке несташице електричне енергије широм земље, а као главни проблем су идентификовале велике фарме криптовалута, чији велики број јаких графичких карти користи огромне количине енергије.

Ово нису фарме уобичајених рудара. Не, ово су операције на индустријском нивоу, које су се преселиле из Кине у Иран, где рудари успевају да дођу до повољнијих рачуна за струју – око 2,2 цента по киловат-часу.

Након истрага, иранске власти идентификовале су 14 огромних фарми за рударење криптовалута, које су укупно потрошиле 300 мегавата, а када достигну пун капацитет, могле би да „прогутају“ 450 мегавата дневно.

Поређења ради, толико струје је довољно да се напаја град од 100.000 становника. Све то значи да је Иран шеста по популарности дестинација за копање криптовалута.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво