„Виндоуз 7" је од данас мртав – ако га користите, имате проблем

„Мајкрософт“ више неће нудити ажурирања за оперативни систем „Виндоуз 7“. Иако су многи корисници у претходним годинама прешли на „Виндоуз 10“, и даље постоје милиони људи који користе „седмицу“ на својим персоналним рачунарима. Њима се саветује прелазак на новију верзију система што пре.

Према наводима сајта Tech Radar, они који наставе да користе „Виндоуз 7“ ризикују откривање својих приватних података јер ће безбедност бити знатно мања. Уколико имате тај оперативни систем, требало би да обратите пажњу на неколико ствари.

Крај почиње данас

Од сутра „Мајкрософт“ ће престати да пружа ажурирања и безбедносну подршку за „Виндоуз 7“. То значи да ниједан „баг" тог система који до тог времена не буде уклоњен више никада неће бити поправљени као ни било која безбедносна претња.

Размишљајте о алтернативи

Ако имате „Виндоуз 7“, од данас практично користите „мртав оперативни систем". Ваш рачунар ће наставити да ради, али систем неће бити ажуриран. Уколико неко злонамеран открије безбедносни пропуст, може то да искористи и због тога вам прети опасност.

Не морате да купујете нови рачунар

„Мајкрософт“ се побринуо да новији оперативни систем ради прилично добро и на старијим хардверским решењима. Минимални захтеви су процесор такта један гигахерц, гигабајт РАМ меморије за 32-битну верзију и два гигабајта за 64-битну. Потребан је простор на хард диску од 16 или 20 гигабајта.

Имате више избора

Најлакше је да пређете на „десетку“, али то није једина опција. Предлажу се и алтернативе. Једна од њих је и „Линукс“.

Бекап

Пре него што пређете на нови систем, осигурајте важне податке и фајлове тако што ћете урадити бекап. Можете их пребацити и на екстерни хард диск.

Шта ако ипак останете на „седмици"?

Ако сте толико навикли на „Виндоуз 7“ и не желите нови систем, бар се потрудите да се заштитие колико год можете. Иако ће престати ажурирања, „Мајкрософт“ ће наставити да пружа подршку за Security Essentials, који вас може заштити од одређених вируса. Осим тога, изаберите одговарајући антивирус софтвер.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво