Представљен први камион-шлепер на струју

Упркос томе што између Сједињених Америчких Држава и Европе економски односи не цветају, у Мадриду је европски произвођач „Ивеко“ представио камион-шлепер на електрични погон, израђен са америчком компанијом „Никола“. Модел „никола три” дебитоваће на сајму комерцијалних возила у Хановеру, идуће године. Оба произвођача електричних возила из Америке користе име нашег великана Николе Тесле. Један за аутомобиле, а сада други за камионе.

„Никола трек“ је први камион-шлепер на струју, који је настао у сарадњи компанија „Никола“ и „Ивеко“, а намењен је европском тржишту. 

Два произвођача су удружила снаге тако што је основу за електрични камион пружила компанија „Ивеко“, као специјалиста за теретна возила са конвенционалним погоном, док је Никола био задужен за савремена технолошка решења која укључују и алтернативни погонски систем – на струју.

„Можда се неком чини да идемо испред времена, али веома брзо камионима ће бити забрањен улаз у шири центар Европских градова па ето праве алтернативе“, рекао је Герит Макс из компаније „Никола“.

Представљена верзија намењена је регионалном саобраћају, односно превозу робе на средњим дистанцама до 400 километара.

Електрични погонски систем располаже са 480 киловата (653 коњске снаге) и обртним моментом од 1.800 њутн/метара, а камион може да има две или три осовине и носивост до 26 тона

„У првих десет година само на одржавању и вожњи зарађујете пола новог камиона. Очекујемо и помоћ држава при куповини у бенефицијама које не могу бити мање од 40 одсто цене камиона“, сматра Ана Суспендо из „Ивека“.

Иначе, компанија „Никола“ наводи да је ово возило увод у следећу фазу када се очекују и електрични камиони са водоничним ћелијама али се они неће појавити на тржишту пре 2023. године.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво