„Ербас“ развија систем „невидљивости“ за хеликоптер Х-145М

„Ербас хеликоптери“ развијају нови систем помоћу којег би хеликоптер Х-145М био опасан димом који би му помогао да буде „невидљив“. Систем би се примењивао у фази лебдења приликом избацивања трупа.

Програмски директор за хеликоптер Х-145М Марк Хенинг рекао је на медијском брифингу у Минхену да таква врста система представља иновацију када је реч о хеликотерима и да се показала добро приликом раних тестова, преноси портал Џејнс.

„Развијамо систем за брзо скривање током лета како би Х-145М био невидљив током најопасније фазе мисије, када лебди на висини од двадесетак метара приликом избацивања трупа. То је примењено на возилима, али није никад на хеликоптерима“, рекао је Хенинг.

Како је додао, систем функционише тако што се на хеликоптер инсталирају уређаји за испуштање дима помоћу којих се дим шири око летелице.

На тај начин се замрачују визуелни и инфрацрвени сигнали хеликоптера. 

Лаки вишенаменски хеликоптер Х-145М јесте један од најсавременијих у својој класи.

Реч је о последњој генерацији хеликоптера за извршавање најзахтевнијих мисија – транспортa, трагањa и спасавањa, борбених мисија, медицинских евакуација, надзора и осматрања, итд. 

Може да покрије широк спектар војних задатака. Има модеран кокпит, а кабина је компатибилна са наочарима за ноћно летење. Ту је и напредна верзија аутопилота.  

Иначе, међу купцима хеликоптера Х-145М је и Србија која је наручила девет таквих летелица. Србија је први купац Х-145М опремљеног системом Х-Форс а први хеликоптер са том опремом успешно је извео свој први лет у септембру ове године у Донауверту у Баварској.

Први хеликоптер Х-145М је предат Србији у јуну на сајму наоружања и војне опреме у Београду.

„Ербас“ је увео филозофију базичне платформе за хеликоптере на коју може да се инсталира различита опрема за различите летачке операције. Због тога Х-145М има „мултирол“ платформу и могуће га је користити за више намена.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво