Чак ни моћни интернет није сахранио радио

Данас бисмо рекли да је ера једносмерне комуникације – од једног ка мноштву – почела са радијом, а наставила се и телевизијом и тако деценијама до појаве интернета. Да ли је интернет означио крај ере једносмерне комуникације у медијском смислу? Наравно да јесте!

Радио је најстарији електронски медиј на свету. Велике светске радио станице у следећих пет година почеће да обележавају век од када су почеле да емитују програм преко мреже земаљских предајника. Почетак двадесетог века доноси технолошку револуцију радовима Николе Тесле и Марконија, када постаје могуће радио таласима пренети говор и музику, односно информацију уживо, са једног предајничког места великом броју корисника.

Интернет је променио игру и једносмерној комуникацији која је обележила добар део 20. века, дао нову димензију, двосмерну или боље рећи вишесмерну. Данас је 50 година од почетка интернета, што наравно није 50 година од почетка медија на интернету. Али последњих 10 година интернет јесте увео револуцију у медијима и драстично променио навике слушалаца и гледалаца.

Како се то одразило на радио? 

Радио је навикао да га сахрањују, па је некако и крилатица са којом почињу радијске конференције уобичајено постала „Радио је жив!“. Радио је мудар стогодишњак, имао је век да се прилагођава и мења што је био модус вивенди опстанка. Није ли и Дарвин изучавајући природу закључио да опстају само врсте које се прилагоде новим условима, па зашто се то не би применило и на медије. Дакле, радио није диносаурус упркос својој старости, јер они су нестали, а радио је и даље активан и актуелан. 

У Риму је у згради РАИ коју називају историјском, јер је из тог здања почело емитовање радијског програма 1931. године, пре неколико дана одржана конференција "New Radio Days" у организацији ЕБУ Еурорадио.

Чланице Еурорадија су радијски јавни сервиси. Тема која је доминирала је наравно радио и интернет. Питање које се наметнуло било је да ли је радио судбински везан за радио таласе? Ако јесте интернет је коначна и неумитна смрт за радио, ако није интернет је нова радијска младост.

Радио пријем FM сигнала је постојао на мобилним телефонима, нисмо ни приметили, нити се побунили, када је та опција са новим моделима нестала. Могли сте да слушате радио и када не платите на време рачун мобилном оператеру. У Европи постоје озбиљне назнаке да ће се то десити и у аутомобилској индустији, уместо радија у колима ћемо имате Спотифај или Гугл апликацију, где је радио стриминг само једна од опција. Наравно и све могуће сервисе, временску прогнозу, стање на путевима, које сада већ имамо и увелико користимо на мобилним телефонима.

Мултиплатформност радија

Шта је са правом на информацију, основним људским правом које се уско повезује са слободом, шта је са бесплатном информацијом у етру за коју вам је потребна само антена, шта је са обавештавањем грађана у случају ванредног стања када се 4Г мреже угасе од великог броја корисника који истовремено траже информацију на инетрнету (у Европи примери код терористичких напада)?

То јесу важне теме за некога, на пример Европски парламент, да се њима позабаве, али радијске куће и јавни сервиси су се последњу деценију окренуле мултиплатформности.  РАИ радио је заједно са великим комерцијалним радио станицама Италије стартовао интенрет платформу Radio Player Italia, као потплатформу велике британске Radio Player платформе. У сва радијска студија су поставили камере и стримују концерте на све доступне интернет платформе и сликом и звуком.

На Спотифају, најуспешнијој светској платфоми за музику, која у нашем региону још није доступна, међу најуспешнијима са великим бројем пратилаца су британски, шведски, француски и норвешки радијски јавни сервиси.

Немачке радио станице су представиле у Риму радијске репортаже и сликом на Јутјубу и милионске прегледе истих на тему прича о обичним људима, онима са маргине друштва, избегличким камповима или холокаусту.

Шта предузима Радио Београд?

Радио Београд такође није само на FM мрежи. На РТС Планети, мултимедијалној платформи, РТС има четири нова музичка канала и припрема још четири која су заснована на материјалу из звучног архива Радио Београда. Студио 6, наш највећи музички студио је опремљен камерама које концерте и сликом представљају стримом на РТС Планети.

Концерти са Калемегдана и из Сомбора у оквиру прославе 95 година нашег постојања на Планети су стримоване као видео у живом преносу. Нова репортажна кола Радио Београда имаће и видео систем за стримовање на РТС Планети и друштвеним мрежама.

Дакле, за радио интернет значи више канала, могућност да се представи и видеом када има шта да покаже, али и веома важну могућност да комуницира са слушаоцима преко друштвених мрежа.

Оно што се не мења, без обзира на платформу, је да је радио медиј коме се највише верује. Ако нашим вестима, репортажама и концертима, захваљујући интернету, додамо и слику, уз поверење које смо као медиј очували, можемо да закључимо да је радио итекако жив, а захваљујући интернету и да је млад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво