„Гугл“ потврдио постизање квантне надмоћи

Стручњаци у „Гуглу“ потврдили су информацију од пре месец дана да је њиховом квантном компјутеру требало само 200 секунди да реши проблем, за који би најбржем суперкомпјутеру на свету требало 10.000 година.

Информацију о овом технолошком пробоју прво је пренео Фајненшал тајмс, али из „Гугла“ нису желели да коментаришу писање угледног листа све до сада. „Гуглов“ тим навео је да су први пут покренули алгоритам током пролећа користећи 54-кубитни процесор назван „Сикамор“.

„Иако се достигнуће може назвати постизањем квантне надмоћи, то не значи да ће квантни рачунари одједном заменити класичне компјутере. Гуглов квантни рачунар победио је конкуренцију у случају појединачног проблема. Свакодневна примена квантних компјутера можда је и даље деценијама далеко, али је ово ипак велико научно достигнуће“, истакли су из „Гугла“.

Како су објаснили „Гуглови“ научници за квантни хардвер и квантну компјутерску теорију Џон Мартинис и Серђо Боксио, када су овако велики подухвати у питању, добра је пракса за инжењере да постављају јасне краткотрајне циљеве де би демонстрирали да ли њихов дизајн иде у правом смеру.

Квантни компјутери су нова врста рачунарског уређаја који би једног дана могао да решава проблеме које класични рачунари не могу. Уместо серије међусобно повезаних транзистора, који представљају двоопционалне битове (0,1), њихова основна јединица је квантни бит, или кубит, парче хардвера које имитира понашање субатомске честице.

Кубити комуницирају по вероватноћи вођеној теорији квантне механике уместо уобичајених закона логика. И даље постоји систем два избора бинарног кода, али долажење до одговора инкорпорира квантноматематичке идеје запетљавања, поклапања и интерференције.

Захваљујући квантном феномену, квантни рачунари могу да упоредо обрађују огромне количине информација, док традиционални компјутери морају да их обраћују секвенционално, односно постепено.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 26. окт 2019, 07:42) - anonymous [нерегистровани]

.

Namece se samo od sebe pitanje proverljivosti cele ove price. Ako klasicnom racunaru treba deset milenijuma da dodje do resenja mislim da gugl ima u tom slucaju veliku slobodu da nas sve slaze , a da eventualne posledice ukoliko laze snosi 12020 godine nove ere. Sto znaci nikad.
Problem kvantnih racunara je poznat a to je pouzdanost. Ako se poremeti vrlo osetljiuva ravnoteza parametara prestaje postojanje identicnih kvantnih stanja kubita.

(петак, 25. окт 2019, 19:32) - anonymous [нерегистровани]

IBM je demantovao Google

IBM tvedi da Google nije tacno prikazao podatke i to za ogromnih 1500000%.
Koga interesuje moze da izgugla...

(петак, 25. окт 2019, 04:05) - anonymous [нерегистровани]

Neki se raduju toj brzini a...

...ja se bojim da ovo ne mora da bude dobra vest. Sta ako zaista ta tehnologija i pametni kompjuteri preuzmu glupe ljude? Al ce mo biti neki sareni robovi. Ili pak neka zloupotreba bilo koje vrste, ili greska istrebi zivot na planeti Zemlji. Tema za razmisljanje?!?

(петак, 25. окт 2019, 03:58) - anonymous [нерегистровани]

Re: SUPER VEST

IDEMO NA MARS IDEMO NA MARS A.
ODGOVOR:
Visina je to. Mnogo ce boleti kad se padne s Marsa.

(четвртак, 24. окт 2019, 14:00) - Milan [нерегистровани]

Zamislite,

kvantni racunar, 5g mreza, kamere visoke rezolucije i program za prepoznavanje lica... ova kombinacija i sa "starom" tehnologijom funkcionise "solidno" ali mogu da zamislim kako ce funkcionisati sa novom. Naucno fantasticna serija "Stalna meta" ce izgledati veoma zastarelo ...

(среда, 23. окт 2019, 23:08) - Dragojlo [нерегистровани]

Ameri

Ako Ameri upotrebe ove racunare u vojne svrhe,sta mislite o tome,samo se vi radujte.

(среда, 23. окт 2019, 19:36) - SUPER VEST [нерегистровани]

SUPER VEST

IDEMO NA MARS IDEMO NA MARS A.

(среда, 23. окт 2019, 17:05) - Dragan [нерегистровани]

Sjajno!!!

Ovo je meni sjajna vest!!!