Компјутерска револуција – „Гугл“, наводно, постигао квантну надмоћ

Тим „Гуглових“ истраживача предвођених Џоном Мартинисом постигли су квантну надмоћ први пут у историји, наводи се у тексту „Фајненшел тајмса“. Тврдња о томе појавила се у извештају на Насином сајту, али је од тада са њега скинута. „Гугл“ је одбио да одговори на питања о тачности навода која су послали са Универзитета МИТ.

Уколико је „Гугл“ заиста постигао квантну надмоћ, то би значило да је откључао способност квантних рачунара да решавају проблеме које класични компјутери или нису у стању или им треба много више времена.

„Гугл“ се договорио прошле године са Насом о коришћењу њихових суперкомпјутера као репера за своје огледе квантне надмоћи.

Према наводима Фајненшал тајмса, у извештају је писало да је „Гуглов“ квантни процесор био у стању да за три минута и 20 секунди заврши израчунавања за која је данашњем најнапреднијем суперкомпјутеру „Самит“ потребно око 10.000 година.

У повученом извештају стручњаци су рекли да „оглед представља прву компутацију коју може да изведе само квантни процесор“.

Зашто су квантни рачунари толико бржи?

Квантни компјутери су толико моћни јер користе „квантне бите“, такозване кубите. За разлику од уобичајених бита, који су или 1 или 0, кубити, лаички поједностављено, могу да буду оба истовремено.

Захваљујући квантном феномену, квантни рачунари могу да упоредо обрађују огромне количине информација, док традиционални компјутери морају да их обраћују секвенционално, односно постепено.

Колико је овакво достигнуће значајно можда је најбоље описао професор Вил Оливер са МИТ, који је на конференцији „Емтек“ упоредио ову прекретницу са првим летом браће Рајт, пише портал Технолоџи ривју.

Истакао је да би овакав успех дао прекопотребни подстицај на пољу квантних машина, који би им помогао да постигну зацртане циљеве далеко брже. Њихова огромна процесорска моћ могла би да помогне у проналажењу нових лекова, медицинских решења, материјала, да створи много ефикасније ланце снабдевања и доведе до веома напредне вештачке интелигенције.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво