Савршенство са друштвених мрежа мрви самопоуздање

Лепи сте! Колико често чујемо овај комплимент и како на њега реагујемо? Бити леп и посебан, нарочито је битно тинејџерима, а њима је ипак и најтеже да то прихвате. Младима су узори најчешће личности са друштвених мрежа који милионе лајкова добијају на основу детаљно обрађених и нереалних фотографија. У поређењу са њима, лако страда самопоуздање.

Они су у тим годинама у којима су лепота и изглед веома важни, а део су света у коме влада нестварно савршенство са друштвених мрежа. Због тога се често збуне када им неко каже да су једноставно – лепи.

„Изглед је важан свима, како одраслим људима, тако нарочито младим који улазе у социјалну средину. Они својим изгледом шаљу поруку околини како желе да се представље, шта желе да људи мисле о њима“, објашњава психолошкиња Вања Говорко.

Волели би да имају светлију косу, гушће обрве, мањи нос...

„Када сам задовољна и расположена у суштини ништа, а када сам тужна можда бих желела да имам крупније очи, да имам равну косу“, одговара Неда Цветковић на питање шта би променила на себи.    

Њена вршњакиња Уна Драшковић каже да прижељкује гушће обрве, Миона Гујанчић истиче да је задовољна својим изгледом, док Марија Лубардић признаје да одувек пати због тога што нема татине плаве очи.

„Доста тога, али не верујем да ћу икада променити ишта јер досадно је и бити савршен“, одлучна је Исидора Симић. 

Патике са хаљинама, уске фармерица и блузе и све остало што Инстаграм тренутно диктира, чини се као идеално средство за прикирвање недостатака.

„Не бих рекао да одело чини човека. Бити човек је једна комплексна ствар. Одевање јесте вешто камуфлирање путем различитих сигнала којима ми поручујемо нешто о себи“, истакао је Срђан Векић, главни стилиста РТС-а.  

„Највише волим када се осећам добро у својој одећи, без обзира на то да ли она кошта 1.000 или 10.000 динара. Потпуно ми је свеједно“, каже Матеја Ђорђевић. 

„Када долазе код мене на шминкање увек су разочаране, кажу да су неиспаване. Када их нашминкам и средим да изгледају баш као са Инстаграма промени им се расположење, веселе су“, примећује Ивана Јовановић, шминкерка на РТС-у. 

Млада Јана Рокић скреће пажњу на питања „За кога си се ти то средила? За кога ти је то битно?“. 

„Волим да верујем да сам се средила због себе, да бих себи била лепа, али генерално волим комплименте и тражим комплименте. Не могу да лажем да то није тако и да кажем да ми не прија. То буквално може да поправи дан“, објашњава Јана.  

Са појавом друштвених мрежа свака особа добила је шансу за свој лични медијски простор у којем је императив селфи.

„Не сликам толико често селфије. Опет раније сам доста чешће сликала, сваки пут када видим да ми је лепа коса, око...“, признаје Јана Пауновић.

Александар Секуловски као разлог што не снима селфије наводи то што је мушко: „Није лоше да радиш селфије, али у нашем друштву је непожељно да мушкарци раде селфије“.  

Ипак, без обзира на то шта друштвене мреже кажу, они добро знају шта је за њих лепо.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво