Деца, интернет и циљано рекламирање – граница од 13 година и правила понашања

Недавно је компанија „Гугл“ кажњена са 170 милиона долара, јер је њен портал за видео снимке, „Јутјуб“ прекршио Закон о праву на приватност деце. „Јутјуб“ је оптужен да је сакупљао податке о деци млађој од 13 година, без сагласности родитеља.

„Овде су посматрали, из америчке Комисије за трговину, децу узраста до 13 година. Данас ми можемо да пратимо свакога ко се налази на интернету без икаквих проблема. Мало бољи програмери могу да направе програме за скупљање разних података, па и података о личности у оној мери колико их корисник поставља“, рекао је, гостујући у Јутарњем програму професор Петар Кочовић, ИТ стручњак. 

Професор објашњава да давање података креће већ од пријављивања на Јутјуб, затим када се отвара сопствени канал, када се остављају информације о годинама, полу, локацији и да онда компаније, не само Јутјуб, већ и Фејсбук, користе те информације у сврху рекламирања, како би се постављали садржаји за одређену популацију.

„Постоји једна група у Америци која се зове 'Истина о оглашавању'. Они су приметили да деца, прво су ставили границу до 11 година, па су је подигли на 13, не могу да разликују, како кажу – органски садржај, значи садржај који се њима сервира преко Јутјуб канала, и садржаја који се тичу оглашавања. За децу је то све једно исто, па су поставили ту границу од 13 година када могу да разликују“, објашњава професор Кочовић.

Према његовим речима, постоје канали где се индиректно рекламира садржај као што су шминка, козметика и играчке за децу, када деца, на основу тога искључиво желе баш те производе. Даје примере о томе како, уз помоћ родитеља, деца отварају канале на Јутјубу, рекламирају играчке, имају на милионе пратилаца и зарађују велике суме новца.

Ипак, систем и друштво су реаговали, проблем је постао видљив, а на његовом решавању је почело да се ради.

„Према мојим сазнањима, пошто је ово је почело 2018. у САД, а 2019, буквално пре неких 15 до 20 дана је пресуда донесена, мислим да Јутјуб има право и на жалбу, значи, они су први почели да третирају тај проблем и претпостављам да ће и остала законодавства да крену тим путем“, рекао је Кочовић који сматра, да ће се „регистровани проблем“ у Америци, тако третирати и у осталим деловима света.

„У тој, некој врсти оптужнице, пошто није било суђења, већ, колико сам упознат нека врста модерације, постављено је и питање о томе да ли деца старости до 13 година смеју да буду укључена индиректно и директно у оглашавање и под којим условима, тако да ће и то питање да се реши очигледно врло брзо“, сматра професор Кочовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво