Наградно питање: Шта више зрачи, фен за косу или 5Г мрежа

Податке које 3Г мрежа пренесе за 24 часа, 5Г моћи ће за 3,6 секунди. Технолошки напредак се не може зауставити, али поставља се питање како ће реаговати наш организам када у свакој секунди 90 милијарди електромагнетних таласа удара у наша тела, највише у главу.

Пета генерација мобилних телекомуникација се већ уграђује и комерцијално у целом свету. Један број земаља, у које спада и Србија, још увек ради тестирања, а велики број земаља планира увођење у блиској будућности.

Увођење 5Г мреже је уједно и један од највећих циљева Европске комисије и то постоји као пројекат више година, а Србија је учествовала у припремама тог пројекта, јер се сматра да је та технологија предуслов за коришћење јединственог дигиталног тржишта, наводи гошћа Јутарњег програма, Ирини Рељин из Министарства телекомуникација.

„То би значило да можемо свим услугама, свим сервисима, било које врсте, у било којој индустрији, да приступимо преко тог јединственог тржишта и то преко платформе која би требало да је најдоступнија, а то је мобилна платформа. Да бисмо то задовољили морамо имати огромне протоке и морамо да имамо 5Г мобилну платформу која пружа невероватне могућности“, објашњава гошћа Јутарњег програма.

Рељинова напомиње да у овом тренутку многи научници раде и већ тестирају у експерименталној фази 6Г систем.

Предности 5Г мреже

Тако велике брзине протока какве омогућава 5Г мрежа, значи да ће кашњења бити неприметна. У теорији кашњења износе једну милисекунду, а у пракси то буде око 10 милисекунди, што је на нивоу људске перцепције. То значи да пета генерација омогућава развој сервиса у којима би се заменила интервенција човека.

„5Г мрежа омогућава да у случају изненадних ситуација, у колима, производној хали, било чему, реакција 5Г мреже је готово тренутна, као да радите у реалном времену што омогућава да се проблем реши истом брзином којом би човек то учинио. 5Г је бежични систем, мобилни и омогућава веома брзу реакцију, што је у техничком погледу њена највећа предност“, наводи Ирини Рељин.

Да ли 5Г мрежа зрачи?

Свака од нових генерација мобилних платформи је рађена употребом нових технологија, између осталог и заштитног кодовања. Те технике заштите информација чине да наши корисни сигнали буду боље заштићени, да се једноставније и у условима већих сметњи и шумова могу детектовати. Значи да свака нова генерација има тенденцију опадања снаге којом се емитује, тако да су напади и страховања јавности потпуно неосновани, истиче Рељинова.

Претпоставља да је могући разлог тако великих отпора у јавности чињеница да ће 5Г имати више базних станица које раде при високим фрекфенцијама. Пета генерација јесте прва технологија која ће заћи у високе фрекфенције, али оне су још увек у радиофрекфенцијским опсезима, што значи да то представља нејонизујуће зрачење. Зрачење постоји док је уређај укључен, када га искључите нема ефекта на околне објекте.

Јонизујућа зрачења изазивају деструктивне промене на организму и остављају последице и имају продужен ефекат зрачења. Људи бркају те врсте зрачења, што је још један од разлога што има толико повика на 5Г мрежу, наглашава Ирини Рељин.

Да ли 5Г разара ДНК?

Не, зато што снаге уређаја нису тако велике и фен за косу зрачи више од базне станице за 5Г мрежу.

Да ли изазива убрзано старење?

У салонима лепоте се већ дуго времена користе ласери, а ласери имају знатно виши степен зрачења од 5Г технологије.

Да ли 5Г мрежа изазива нервозу?

Зрачење то сигурно неће изазвати, проблеми могу бити само психолошке природе.

Уништава ли 5Г мрежа пчеле?

Све фрекфенције које се помињу за 5Г мрежу, а то су 700 мегахерца, 3.4 и 3.8 гигахерца, то је 26 гигахерца и 38 гигахерца, оне се све већ користе у телекомуникацијама, тако да би биодиверзитет одавно био уништен да је то тачно.

број коментара 38 Пошаљи коментар
(петак, 02. авг 2019, 18:55) - Ulmer [нерегистровани]

@RE:@5G

Franfurt nije Nemacka niti je Ulm,niko nece niti moze da spreci start 5G mreze u Nemackoj.Informisi se koliko su novca ulozili za frenkfenciju,Nemacki telekom,Vodafone,Telefonika i 1&1.

(петак, 02. авг 2019, 18:37) - Frankfurter [нерегистровани]

Re: @5G

E, da si iz Frankfurta, sve bi ti bilo jasnije. Ipak je to Ulm. :)

(петак, 02. авг 2019, 15:56) - Drmr [нерегистровани]

@Neobrazovana gospodja Reljin

Sve ste lepo objasnili,ali ovo nema nikakve veze sa 5G mrezom.

(петак, 02. авг 2019, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Postovani istomisljenici

Bez obzira na sve iznete činjenice i mišljenja protiv, postavljanje 5G će se nastaviti, to svi znamo. Znači, nešto što navodno služi nama se postavlja mimo naše volje i mišljenja. Upitajmo se onda: u čije ime i zasto se nastavlja sa postavljanjem 5G? Čija je zapravo jedino merodavna?

(петак, 02. авг 2019, 14:57) - Ulmer [нерегистровани]

@RE:@5G

Nego sta,sta je dobro za Nemacku nevalja za druge.Za neke je 5G osmisljena umesto atomske bombe.

(петак, 02. авг 2019, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

Skandal !

Razmišljaju li nadležni da će ta 5G mreža uništiti zdravlje nacionalnih manjina ? I imigranata ? ne žive ovde samo Srbi...

(петак, 02. авг 2019, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Могао би ја можда да кажем нешто о

На којим то фреквенцијама зрачи фен за косу? Антене 5G мреже производе високофреквентно електромагнетско зрачење, популарно названо микроталаси - као и радари, на пример. О штетности радарског зрачења се довољно зна.

За производњу микроталасног зрачења треба имати одговарајућу вакумску цев, за формирање стојећег таласа... клистрон, чини ми се? Свеједно, тога нема нигде у фену за косу. Има грајача и вентилатора, али то је нека друга технологија... А и антене које се уграђују у фенове, у новије време немају, неки домет.

(петак, 02. авг 2019, 13:00) - anonymous [нерегистровани]

Pečeno pile

Mikrotalasna peć ima istu frekvenciju kao 5g na krovovima stambenih zgrada 24 sati dnevno 365 dana za kratko vreme dobijete isto zračenje kako reš pečena piletina.
1W(zak.maks.doz..snaga) * 24h *365 dana= 8,7kWh!!! To je snaga potrebna za 10 reš-pečenih pileta.
5g je štetno kao sunce ako se ne sklonite na vreme(62dana) izgorećete.

(петак, 02. авг 2019, 12:26) - anonymous [нерегистровани]

Uticaj koji ne treba zanemariti

Jedno je pričati o frekvencijama, a drugo o tehnologijama i gustinu fluksa. Kako što je navedeno u tekstu, ono što 3G ili UMTS prenese za 24 sata to će 5G preneti za par sekundi. Zamislite samo UMTS ili 3G ima širinu emisije od 4,6 MHz, onda koliko će biti širina 5G mreže? Sigurno jedno 100 MHz. Znači nije reč o frekvencijama, već je reč o frekvenciskom opsegu, zamislite odna kolika je gustina fluksa te emisije? Kako će to uticati na pčele i ostale insekte koji vrše oprašivanje cvetova? Insekti pronalaze svoje košnice i staništa pomoću magnetnog polja zemlje. Šta će se desiti kada elektromagnetno polje i gustina fluksa nadjača čula insekta i dezorijentiše ih? Ne treba trčati po profitu, meni treba voće i povrće, a ne autonomno vozilokoje će voziti bez vozača upravljano preko 5G mreže. Priče o mrtvim pticama i krupnoj stoki možda su preuveličane, ali moramo detaljno voditi računa o lancu prirode i insektima.kao deo nje. Nepažnja može otvoriti vrata pakla. Vodimo računa o prirodi i o sebi.

(петак, 02. авг 2019, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Sve je to stetno a nije neophodno za nas opstanak i kvalitet zivota

Strucnjaci su komentarisali da Wi-Fi emiter instaliran u blizini decijih parkica i igralista kod dece prouzrokuje nesanicu, bol u stomaku i glavi, maligne promene na celijama, a zamislite sta ce 5G da radi, jos kada hot-spotove budu instalirali na ulicnoj rasveti, onako "neprimetno" samo da bi imali jos brzi net, prenos slika i podataka, ko da nam zivot nije dovoljno prebrz i nistavan, jos malo da se zaludjujemo morem potpuno nepotrebnih informacija, gde je tu vreme za sebe i svoje bice i dusu. Jos da uz to proguraju i pricu o blagodetima cipovanja.